בין אם אתם צמים בשל סיבות בריאותיות, בשל סיבות דתיות או בשל סיבות רוחניות, גופכם עובר את אותם תהליכים פיזיולוגיים בזמן הצום וחשוב שתדעו מה קורה לכם בפנים.
אנשים צמים מסיבות שונות ומגוונות במשך מאות שנים. כמעט כל דת כוללת בתוכה דרך מסוימת של צום כחלק מהמנהגים שלה. יהודים צמים בחגים מסוימים, המוסלמים צמים במהלך שעות היום ברמדאן והקתולים צמים ביום הראשון של יום הפסחא ועוד.
אם נשים לרגע בצד את סיבות הצום הדתיות, הצום הפך להיות טרנד ברחבי העולם לשיפור הכושר וגם אומץ כאסטרטגיה לשליטה במשקל, עם כמה הוכחות מדעיות התומכות בכך.
אז מה בעצם קורה בגופכם במהלך צום של 24 שעות?
תאמינו או לא, אתם לא תתכווצו ותתנוונו. הגוף שלנו חכם יותר מכפי שאולי אתם חושבים שהוא והוא בעל מנגנונים ביוכימיים המאפשרים לו להסתגל.
שמונה שעות לאחר הארוחה אחרונה שלכם, גופכם נכנס למצב "צום", מכיוון שזה הזמן שלוקח לגופכם פחות או יותר לעכל ולספוג לחלוטין את כל החומרים המזינים שאכלתם בארוחה שלפני הצום, בהתאם לתוכן הארוחה.
בזמן הזה, גופכם משתמש בפחמימות (גלוקוז) המאוחסנות (הידועות גם בכינוי גליקוגן) כדי לספק אנרגיה. לאחר צום של לילה, גופכם ישתמש בגליקוגן המאוחסן בכבד.
מחקר הראה שלאחר צום של 24 שעות, בלי התעמלות, הגליקוגן המאוחסן בשרירים מופחת ב-50%.
ברגע שגופכם מתחיל להשתמש בגלוקוז המאוחסן, גופכם מתחיל לפרק את השומן המאוחסן ליצירת אנרגיה. אך חשוב שתדעו שגופכם מתחיל להפיק תועלת מהשומן, לפני שהגלוקוז המאוחסן מתרוקן לגמרי.
לכן חוקרים ממליצים לעשות צום לסירוגין כדי להאיץ את המנגנונים של שריפת השומן בגוף (זה פיזיולוגי). במהלך של צום ממושך, גופכם יתחיל גם לפרק את השרירים שלכם כדי להפיק אנרגיה מהחלבון.
כיצד גופנו יודע באיזה מקור אנרגיה להשתמש?
מבלי להיכנס יותר מידי להסבר המדעי, מדובר בשינויים הורמונליים המתרחשים במהלך צום, המתווכים בין התהליכים הביוכימיים האלה.
ללא שום קשר לסיבת הצום, האם אתם יודעים מה המזון הטוב ביותר לאכילה לאחר צום?
ארוחה מהירה (ארוחת בוקר) לאחר יום שלם של צום, היא מזון נפוץ לאחר צום. אנשים רבים אוכלים ארוחה חלבית לאחר צום מכיוון שקל להכין אותה. אך האם זה באמת הדבר הטוב ביותר לגופכם לאחר הצום?
אלה המזונות המומלצים ביותר לאחר צום
1. מים
תשתו כוס מים, במיוחד אם לא שתיתם מים במשך 24 שעות, שזה נפוץ יותר כשמדובר בצום של דת.
2. ארוחה קטנה
תאכלו ארוחה קטנה עשירה בחומרים מזינים כמו ירקות ופירות טריים.
3. לעיסה
תלעסו היטב את המזון שאתם אוכלים. לפחות 30 לעיסות לכל ביס.
4. קלים לעיכול
תתמקדו במזונות קלים לעיכול, אם אתם מעדיפים תאדו את הירקות שלכם במקום לאכול אותם גולמיים.
5. מזונות נסבלים
תאכלו מזונות שאתם יודעים שגופכם אינו מתקשה לעכל אותם.
6. אל תחפשו השלמת קלוריות
כאשר אתם מכינים את הארוחה הראשונה אחרי הצום, אל תחשבו על מילוי הקלוריות שהחסרתם. אתם לא רוצים לגרום לגופכם לחלות מאכילת יתר.
אם אתם בכל זאת שוברים את הצום עם הארוחה המסורתית של המשפחה שלכם, תאכלו יותר פירות וירקות מאשר לחם וגבינות או נקניקים. תמתינו שעתיים ורק אם תחושו עדיין רעב, תאכלו עוד משהו קטן.
חשוב לא להעמיס על גופכם יותר מידי אוכל מיד לאחר תום הצום.
חשוב לאפשר לגוף להסתגל בהדרגה לעיכול של אוכל.