
נענע מול נענע מנטה: ההבדלים שאולי לא רואים בעין - אבל מרגישים בכל לגימה.
הן ירוקות, ריחניות ונראות כמעט זהות. הריח שלהן מוכר לכולנו - מכוס תה חמימה, מסטיק מנטה מרענן או מי פה. אבל מאחורי הדמיון הזה מסתתרים הבדלים עמוקים, שלפעמים מבלבלים אפילו את המומחים.
הוויכוח בין נענע (יועזר) לנענע מנטה (מנתה, או נענע חריפה) נמשך כבר שנים - גם בקרב חובבי גינון, גם בקרב שוחרי בריאות טבעית. והאמת? יש סיבה טובה לכך.
אז איך מבדילים בין השתיים? כי לפעמים, ההבדלים הקטנים בטעם מספרים סיפור גדול יותר - גם על מה שקורה בגוף.
אם חשבתם שכל נענע היא פשוט... נענע - כדאי שתקראו עד הסוף.
נענע ונענע מנטה - מה ההבדל?
שתיהן מרגיעות, מרעננות ונפוצות כמעט בכל מטבח טבעי - אבל נענע (Spearmint) ונענע מנטה (Peppermint) הן שני צמחים שונים מהיסוד.
למרות שמם הדומה והשימושים החופפים, ההבדל ביניהן מתחיל כבר בשורש: האחת היא צמח טבעי, המקורי במשפחת המנטה. השנייה - בן כלאיים שנולד מהכלאה בין נענע רגילה לנענעת המים.
ההבדל הזה מורגש היטב גם בטעם, בריח, בהרכב הכימי - ואף באופן ההשפעה על מערכת העיכול, הנשימה והעור.
לכן, אם אתם שותים תה נענע באופן קבוע, משתמשים בשמנים או פשוט סקרנים לדעת מה באמת יש בכוס שלכם - הגיע הזמן להיכנס לעומק העלים.
1. המקור
הנענע הרגילה - או בשמה המדעי Mentha spicata - היא צמח ותיק ממשפחת המנטה (Mentha genus), שמקורו באירופה ובאסיה. עם השנים היא הופצה ברחבי העולם והפכה לאחד מצמחי התבלין והשימוש הנפוצים ביותר.
לעומתה, נענע מנטה (Mentha × piperita) - המכונה גם נענע חריפה - היא צמח בן-כלאיים. היא נוצרה מהכלאה טבעית בין שני מינים: הנענע הרגילה (Mentha spicata) ונענעת המים (Mentha aquatica).
בניגוד לנענע הקלאסית, שהיא זן טבעי, נענע מנטה נחשבת לזן מעובד יחסית - וכמו שתגלו בהמשך, זה משפיע גם על מאפייניה.
2. הטעם של נענע לעומת נענע מנטה
לנענע הרגילה (Mentha spicata) יש טעם רענן אך עדין, עם גוון אדמתי-ירוק שמזוהה מיד עם תערובות תה מסורתיות. את הטעם הזה מעניק בעיקר החומר הפעיל R-carvone, יחד עם תרכובות נוספות כמו לימונן, סינאול, מנתון ומנטול - אך בריכוזים מתונים יחסית.
לעומתה, נענע מנטה (Mentha × piperita) מציגה טעם הרבה יותר חד, חזק ולעיתים אפילו עוקצני - תוצאה של ריכוז גבוה בהרבה של מנטול. בנוסף למנטול ולמנתון, נענע מנטה מכילה גם רכיבים כמו פולגון ופינן, שתורמים לניחוח האינטנסיבי שלה ולתחושת הקור המוכרת.
אם הנענע הרגילה מרעננת את החיך בעדינות - נענע מנטה מגיעה עם הצהרת כוונות.
3. שימושים שונים
לנענע הרגילה יש טעם עדין ומרענן - מה שהפך אותה לבחירה מועדפת בתה חם, חליטות צמחים, קוקטיילים כמו מוג'יטו, קינוחים טבעיים ואפילו במשחות שיניים ומי פה על בסיס טבעי. הגמישות שלה, גם בטעם וגם בעוצמה, מאפשרת לשלב אותה במגוון רחב של מתכונים - בלי להשתלט על שאר המרכיבים.
נענע מנטה, לעומתה, מכילה ריכוז גבוה יותר של מנטול - ולכן הטעם שלה דומיננטי, חריף ו"קר" יותר. היא נפוצה בשימושים דומים, אך לרוב תופיע היכן שמחפשים אפקט חזק ומרענן במיוחד: מסטיקים, ממתקים, סוכריות, גלידות, מאפים - וגם בתרופות טבעיות, שמנים אתרים ותוספים להרגעת מערכת העיכול.
כיום קיימים כתריסר זנים של נענע מנטה - טבעיים ומסחריים - שרבים מהם נמצאים בשימוש רחב בבישול, רפואה טבעית וקוסמטיקה
4. הבדל חשוב נוסף בין נענע לנענע מנטה
הנענע הרגילה היא צמח גמיש ונוח לגידול: אפשר להשתמש בעלים ובגבעולים שלה כשהם טריים, לייבש אותם או אפילו להקפיא - מבלי לאבד יותר מדי מהטעם והארומה. היא גם מתרבה בקלות מזרעים או מחלוקה של הצמח, מה שהופך אותה לבחירה מצוינת לגינות ביתיות.
נענע מנטה, לעומתה, מתנהגת כמו רוב בני הכלאיים - היא עקרה, כלומר לא ניתן להרבות אותה באמצעות זרעים. הגידול שלה נעשה לרוב דרך ייחורים (השרשת גבעולים קיימים). עם זאת, היא עמידה מאוד ומצליחה להתפשט בקלות בשטח באמצעות קני שורש תת-קרקעיים, ולעיתים אף משתלטת על אזורים שלמים אם לא מגבילים אותה.
אם אתם שוקלים לגדל בבית - חשוב להבין את ההבדלים: הנענע קלה להרבה ולתחזוקה, נענע מנטה דורשת שליטה והתערבות.
לסיכום - נענע לעומת נענע מנטה
נענע ונענע מנטה אולי נראות דומות, ולעיתים גם מרגישות דומה בשימוש - אבל מתחת לפני השטח מדובר בשני צמחים שונים עם זהות מובהקת. ההרכב הכימי, הטעם, תכונות הגידול והאופן שבו הם משפיעים על הגוף - כל אלה יוצרים הבדל ששווה להכיר.
מה שמשותף לשתיהן הוא התרומה הבריאותית: שתיהן עשירות בנוגדי חמצון, פיטוכימיקלים ורכיבים פעילים שעשויים לתמוך בעיכול, להרגיע ולרענן.
אז אם אתם מחפשים דרך טבעית להוסיף טעם - וגם ערך - לתפריט היומי שלכם, אין צורך לבחור צד. לשלב את שתיהן זה לפעמים הפתרון המושלם.
אז אם אתם מגדלים נענע בגינה, שווה לדעת בדיוק מה יש לכם באדמה - זה לא רק עניין של טעם, אלא גם של השפעה, ריבוי וטיפול.
מכירים מישהו שמגדל נענע ולא בטוח איזו? שתפו איתו את הכתבה הזו - כי גם בגינון, הידע הקטן עושה הבדל גדול!