ל-B1- תיאמין, יש את התפקיד החשוב לסייע לגוף לעכל ולהפיק אנרגיה מהמזון שאנו אוכלים, ע"י הפיכת החומרים המזינים לאנרגיה שימושית הצורה של אדנוזין טריפוספט (adenosine triphosphate).
אדנוזין טריפוספט – adenosine triphosphate (או ATP בקיצור) – נקרא בעברית אדנוזין תלת-זרחתי המוגדר כנוקלאוטיד, והוא סוג של תרכובת אורגנית שחשיבותה עליונה בכל היצורים החיים.
תרכובת האדנוזין טריפוספט מאפשרת לתאי הגוף לאגור אנרגיה בתוכם כתוצאה מתהליך הידרוליטי, כמו גם לשחרר אנרגיה לצורך תהליכים ביוכימיים מגוונים, באמצעות הצמדת תגובת התהליך ההידרוליטי (ATP) לתגובה כימית אחרת.
לאדנוזין טריפוספט יש מגוון רחב של תפקידים בתא, אשר הופכים אותו למולקולה המרכזית במסלולים הביוכימיים בתוך התא. בין תפקידיו כלולים אגירת אנרגיה, הוא אבן בניין ל-RNA והוא מהווה תשתית להעברת אותות בתוך התא ולקליטת ההורמונים מחוץ לתא.
כל תא של גוף האדם מכיל מיליארד מולקולות של ATP (אדנוזין טריפוספט), המספקות אנרגיה שמספיקה למספר דקות של פעילות בלבד, וזו הסיבה לכך שהתא זקוק לאספקה שוטפת של חמצן.
כל אדנוזין טריפוספט (ATP) משחרר אנרגיה ונטען מחדש, 3 פעמים בדקה.
לכן ברור לנו מאוד, שמחסור בתיאמין הוא מצב שאנו רוצים להימנע ממנו.
כאשר הרמות של ויטמין B1 נמוכות, המולקולות שנמצאות בפחמימות ובחלבונים בצורה של חומצות אמינו מסועפות אינן יכולות לשמש את הגוף כראוי, כדי לבצע את הפעולות החשובות השונות.
ויטמין B1 הוא אחד משמונת ויטמיני ה-B החיוניים. למרות שמחסור בוויטמין B1 נחשב לנדיר, הוא עדיין יכול להתרחש במצבים מסוימים כולל מצבים בריאותיים.
מחסור בתיאמין נקרא גם ברי-ברי (beriberi), כאשר הוא חמור וכרוני.
מה הוא B1 – תיאמין?
תיאמין הוא ויטמין מסיס במים (בדומה לשאר הוויטמינים מקבוצת B קומפלקס), שכמעט כל תאי הגוף זקוקים לו כדי לתפקד כראוי. הוא הכרחי לתמיכה ברמות האנרגיה ולחילוף חומרים בריא.
משמעות העובדה שהוא מסיס מים היא שהגוך שלנו אינו יכול לאחסן אותו, לכן עלינו לצרוך אותו על בסיס קבוע בתזונה. גופינו יכול לאחסן כמות מוגבלת של ויטמין B1, למשך 20 יום בלבד בכל רגע נתון.
ויטמין B1 מבחינה טכנית, הוא נגזרת של תיאזול ו-פירימידין המכילה גופרית. הא פועל בשיתוף יחד עם ויטמיני B אחרים המרכיבים את הוויטמין B קומפלקס, אשר מווסתים פעילויות חשובות של מערכת הלב וכלי הדם, המערכת האנדוקרינית ומערכת העיכול.
גוף האדם אינו יכול לייצר B1, לכן אנו חייבים לצרוך אותו מהתזונה שלנו כדי למנוע מחסור.
תיאמי הוא הוויטמין שגופנו זקוק לו כדי לצמוח, להתפתח ולתפקוד התאי כמו גם לשם המרת המזון שאנו אוכלים לאנרגיה. כפי שלמדו החוקרים ב-מחקרים הללו.
תסמינים נפוצים של מחסור בוויטמין B1
1. אובדן תאבון
מצב של אובדן תאבון ללא סיבה נראית לעין, עשוי להיות אחד מהתסמינים המוקדמים ביותר של מחסור בוויטמין B1.
אובדן תאבון המתבטא באי תחושת רעב, עלול להוביל לירידה מהירה ובלתי רצונית במשקל שעשויה להיות בעייתית. מחסור בתיאמין גורם לתחושת שובע, גם כאשר האדם לא באמת שבע.
כתוצאה מכך הוא אוכל פחות ממה שהוא אוכל בדר"כ, בשל חוסר תאבון אשר מוביל גם לחוסר בחומרים תזונתיים הכרחיים אחרים. ב- מחקרים שנעשו על בעלי חיים, התגלה והוכח הקשר הזה.
לדוגמה, ב- מחקר שנערך על חולדות למדו החוקרים שהחולדות אוכלות פחות מזון באופן משמעותי, לאחר תזונה נטולת ויטמין B1 במשך 16 יום.
צריכת המזון שלהן ירדה בכמעט 75%, ביום ה-22 של הניסוי.
אולם ברגע שהחוקרים החזירו לתזונת החולדות את התיאמין, חלה עלייה בתאבון וצריכת המזון חזרה להיות כפי שהייתה.
2. עייפות הנובעת ממחסור בוויטמין B1
מחסור בתיאמין עלול להתבטא גם בעייפות, שעלולה להופיע במהירות או לאורך זמן, בהתאם לחומרת החוסר. במספר מחקרים הגיעו החוקרים למסקנה, כי עייפות יכולה להתרחש תוך מספר שבועות בלבד של מחסור.
תסמין זה הגיוני מאוד לאור העובדה ש-B1, ממיר את המזון לאנרגיה בגוף. כלומר שמחסור בתיאמין אינו מאפשר לגוף לייצר את כמויות האנרגיה שהוא זקוק להן, כדי לתפקד כראוי.
בעוד שעייפות היא תסמין שכיח שעשוי להצביע על מספר מצבים בריאותיים אחרים, מספר מחקרים מראים שבנוסף להם ישנו מחסור בתיאמין.
ב- מחקר משנת 2013 וב- מחקרים משנת 2013-2023.
למעשה, מספר חוקרים ממליצים על כך שעייפות תהיה בראש סדר העדיפויות, כאשר ישנו זיהוי של סימנים מוקדמים של מחסור ב-B1 בקרב אנשים עם הנמצאים בסיכון למחסור.
3. נרגנות (כעס, מרירות ריבוי תלונות)
מחסור ממושך בתיאמין גורם לשינויים מסוימים במצב הרוח כדוגמת, נרגנות יתר או התלקחות מהירה של רוגז.
תחושת עצבנות מהווה לעתים קרובות את אחד מהסימנים המוקדמים ביותר של מחסור בוויטמין B1, והיא עשויה להתרחש במקביל לעייפות תוך שבועות ספורים בלבד.
כפי שלמדו החוקרים ב- מחקר שפורסם בשנת 2014.
תינוקות הסובלים ממחסור בתיאמין, מבטאים לעתים קרובות עצבנות מוגברת כתסמין. כפי שהתגלה ב- מחקר משנת 2015 וב- מחקר נוסף משנת 2016.
מחסור בוויטמין B1 בקרב תינוקות יונקים גורם לבעיות ביכולת התחביר, באוצר המילים וביכולות הקריאה בקרב בגירים צעירים. היות ותיאמין הוא ויטמין שהכרחי להתפתחות המוח, גם בזמן ההריון. כפי למדו החוקרים ב- מחקר שפורסם ב-2022.
4. מחסור ב-B1 גורם לנזק עצבי
בין תופעות הלוואי הידועות ביותר הנובעות ממחסור ממושך וחמור בתיאמין המכונה ברי-ברי, היא פגיעה במערכת העצבים ההיקפית ששמה הנוסף הוא נוירופתיה (neuropathy).
למעשה, נוירופתיה הנובעת ממחסור בתיאמין הייתה אחד מהתסמינים הראשונים למחסור בו, שזוהו בבני אדם.
קיימים שני סוגי ברי-ברי שעשויים להתרחש: ברי-ברי רטוב וברי-ברי יבש. ברי-ברי רטוב כולל אי ספיקת לב, כאשר ברי-ברי יבש מתרחש ללא אי ספיקת לב.
ברי-ברי רטוב הינו מצב חירום העלול להוביל למוות תוך מספר ימים, אם לא מטפלים בו. כפי שלמדו החוקרים ב- מחקר שפורסם ב-2023.
תסמינים פוטנציאליים של ברי-ברי כוללים:
- עקצוץ בגפיים
- אובדן רגישות בכפות הרגליים והאצבעות
- חולשה בשרירים
- פעימות לב מואצות
- קושי להתעורר
- בלבול במוח
- בעיות קואורדינציה
- שיתוק של פלג הגוף התחתון (חוסר יכולת להזיז את הרגליים)
כפי שנלמדו התסמינים של ברי-ברי יבש ב- מחקר משנת 2015; וב- מחקר על ברי-ברי רטוב.
5. עקצוץ בידיים וברגליים
למרות שעקצוץ (תחושת עוקצנות ו"סיכות ומחטים" בזרועות וברגליים הנקראת גם פרסתזיה [paresthesia]) עשויה להיות תסמין של ברי-ברי חמור, היא עשויה להתרחש גם כתסמין מוקדם יותר של מחסור בוויטמין B1.
תסמין זה בדרך כלל מופיע לפני תסמינים נפוצים יותר, הקשורים למוח. כפי שלמדו החוקרים ב- מחקר שפורסם בשנת 2014.
הסיבה המסתתרת מאחורי תסמין זה, היא שתיאמין הכרחי לתפקודם של העצבים המגיעים לידיים ולרגליים שלכם. וכאשר קיים מחסור, עלולה להתרחש תחושת נימול.
כפי שלמדו החוקרים ב- מחקר שפורסם ב-2015.
במשך הזמן במידה ומחסור ב-B1 לא לא מטופל, עלול להיגרם נזק חמור יותר לעצבים היקפיים אלה. כפי שלמדו החוקרים ב- מחקר שפורסם ב-2018.
6. ראייה מטושטשת בשל מחסור בוויטמין B1
בעקבות התפקיד שהתיאמין ממלא בשמירה על מערכת העצבים בריאה, מחסור בו עלול להשפיע גם על עצב הראייה.
אמנם מצב זה נדיר יחסית אך באופן נקוב הוא עלול לגרום לנפיחות של עצב הראייה, אשר גורמת לראייה מטושטשת. שללא טיפול, נזק זה לעצב הראייה עלול להוביל בסופו של דבר לאובדן הראייה.
כפי שלמדו החוקרים ב- מחקר שפורסם ב-2020.
במספר מחקרים קטנים מדו החוקרים כי נטילת תוספי תזונה טבעיים של B1, עשויים לשפר משמעותית את הראייה במקרים אלה. מחקר 1, מחקר 2, מחקר 3.
ב- מחקר על בעלי חיים, למדו החוקרים כי תרכובת התיאמין יעילה למניעת נזק הנגרם לעצב הראייה, כתוצאה משתייה מופרזת של אלכוהול.
אולם נדרשים מחקרים נוספים אל מעבר למחקרי "דיווחי מקרה", שנעשו על אדם אחד. כדי להבין ולאשר באופן מוחלט, את ממצאי המחקרים על בעלי חיים.
7. בחילה והקאה
בדומה לעייפות ועצבנות (נרגנות), בחילות והקאות עשויות גם הן להוות תסמינים של מצבים רבים כולל מחסור ב-B1.
תסמיני עיכול אלה שכיחים יותר בקרב אנשים עם מצב הנקרא: אנצפלופתיה ע"ש ורניקה (Wernicke encephalopathy). אך הם עשויים להיות תסמין ראשוני אפילו במקרים קלים של מחסור בתיאמין, לכן חשוב להתייחס אליהם ברצינות.
כפי שלמדו החוקרים ב- מחקר משנת 2014 וב- מחקר נוסף משנת 2018.
8. הזיות בשל מחסור בוויטמין B1
מחסור בתיאמין עלול להוביל למצב הנקרא דליריום (delirium), שהוא תסמונת אורגנית מוחית ולא נפשית. במצב חמור זה האדם הסובל ממנו חווה:
- בלבול
- מודעות מופחתת לסביבה
- חוסר יכולת לחשוב בבהירות
מחסור חמור וממושך בתיאמין עלול להוביל להתפתחותה של תסמונת ורניקה-קורסקוף (Wernicke-Korsakoff syndrome), הכרוכה בנזק מוחי ובין התסמינים כלולים:
- הזיות
- בלבול
- דליריום
- אובדן זיכרון
תסמונת ורניקה-קורסקוף, קשורה לעתים קרובות לצריכת יתר של אלכוהול.
תסמינים נוספים של מחסור בוויטמין B1
- קוליטיס (Colitis)
- בעיות עיכול מתמשכות כדוגמת שלשול
- דלקת בעצבים (neuritis)
- רמת אנרגיה נמוכה בגוף
- ירידה בזיכרון לטווח הקצר
- דלדול שרירים, התכווצויות כאבים ברגליים ונוקשות
- שינויים נפשיים כדוגמת אדישות או דיכאון
- השעות לבביות כדוגמת לב מוגדל
ריכוזים גבוהים של תיאמין נמצאים בשרירי השלד, בלב, בכבד, בכליות ובמוח. מחסור ממושך בתיאמין גורם לניוונם של עצבים היקפיים וחלקים במוח, כולל התלמוס והמוח הקטן (cerebellum-צרבלום).
מחסור ממושך בוויטמין B1 עלול לגרום גם לזרימת דם ירודה, התנגדות של כלי הדם לזרימת הדם, הגברת הנפיחות ולהתרחבות הלב.
הטיפול המומלץ למחסור בוויטמין B1
כמו בכל נושא בריאותי אחר, מניעת מחסור היא הגישה הטובה והבריאה ביותר למחסור בתיאמין.
צריכת תזונה השופעת במזונות המכילים מטבעם תיאמין, תסייע לכם בשמירה על מאגרים נאותים של ויטמין B1 בגוף. אמנם מחסור בתיאמין אינו שכיח, אך בכל זאת חשוב להקפיד על תזונה המכילה ויטמין B1 מטבעה.
מזונות המכילים B1 מטבעם כוללים
- קטניות מלאות (אפונה, שעועית, עדשים וכו')
- דגנים מלאים (חיטה, גריסים, אורז מלא/סגול/פרא וכו')
- זרעי פשתן, זרעי צ'יה, זרעי שומשום וכו'
- פולי סויה (טופו, טמפה וכו') ללא הנדסה גנטית
- דלעת ערמונים, דלעת, דלורית
- אספרגוס
- אגוזים מלאים (לא קלויים) כולל אגוזי אדמה
- קמח מלא, שיבולת שועל מלאה
- שמרים, שמרי בירה
- גרעינים לבנים, שחורים, אבטיח (לא קלויים)
- תפוח אדמה, סלק, בטטה
- ירקות עליים ירוקים (כוסברה, שמיר, פטרוזיליה, תרד וכו')
- פירות מכל הסוגים
- ירקות בכלל, כולל חסה
- נבט חיטה, סובין
- בצל, שום
ולמעשה כל מזון צמחי שלא עבר עיבוד ארוך ומייגע אל מעבר לבישול ביתי סטנדרטי, מכיל B1 ואת כל הוויטמינים של קבוצת B קומפלקס.
חשוב לציין: מכיוון ש-B1 הוא ויטמין מסיס במים, אשר נהרס בחום ממושך. תוודאו שאתם אוכלים גם את המים שבהם בישלתם את הקטניות והדגנים למשל. חשוב מאוד לא לבשל בישול ארוך מעבר לצורך, כדי לא לאבד את הוויטמין יקר הערך הזה.
בנוגע לירקות, ירקות עליים ירוקים ופירות הדורשים בישול כמו דלעת, גם כן חשוב לא לבשל בישול ארוך מידי אלא רק לאדות.