כפי שאתם כבר יודעים, סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים, כאשר אחת מכל שמונה נשים צפויה להיות מאובחנת עם סרטן השד, במהלך חייה.
ישנם גורמים רבים התורמים את חלקם להתפתחותה של המחלה המפחידה מאוד הזו והתזונה כמובן, משחקת תפקיד חשוב מאוד.
למרבה המזל, חוקרים מפרסמים מחקרים חדשים כמעט כל יום, על הדרך שבה ניתן להפחית את הסיכון להתפתחות המחלה ומה ניתן לעשות כדי להבטיח טיפול מוקדם במקרה של אבחון.
מספר מחקרים שבוצעו, הראו שצריכת זרעי פשתן יכולה למנוע ואף לשמש כטיפול לסרט השד לאחר גילויו.
מדוע זרעי פשתן יכולים למנוע את סרטן השד?
זרעי הפשתן מכילים סיבים תזונתיים, את חומצות השומן רב הבלתי רוויות אומגה- 3 ומרכיב מיוחד מאוד ששמו ליגנן (lignan). מחקרים חשפו שהליגנן הוא כנראה האחראי לתוצאות החיוביות שהושגו במחקרים על זרעי פשתן, לטיפול ולמניעת סרטן השד.
הליגנינים מסווגים כ- פיטואסטרוגנים (phytoestrogens- קבוצת מולקולות מגוונות שיש בצמחים אך לא בבעלי חיים) וזה אומר שיש להם השפעה אסטרוגנית חלשה על הגוף.
על ידי כך שהם פועלים כאסטרוגן, ה- פיטואסטרוגנים חוסמים את קולטני האסטרוגן של הגוף ובדרך זו מפחיתים את הכמות של האסטרוגן הטבעי שמשפיע על התאים בגוף.
זרעי פשתן ומניעת סרטן השד
80% ממקרי סרטן השד הם קולטני אסטרוגן חיובי. על ידי הפרעה לתהליך הטבעי של האסטרוגן בגוף, הליגנינים עוזרים להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן השד ואף להוות אפשרויות נוספות לטיפול.
בסקירה שפורסמה בכתב העת 'טיפולים משולבים לסרטן', החוקרים עשו בחינה מחדש של 1,800 רשומות של חולים, 10 מחקרים שונים, 2 ניסויים מבוקרים וכן שורה של מחקרים אחרים וגילו שצריכה של זרעי פשתן יכולה להפחית את הסיכון לסרטן ולהגן מפני סרטן השד הראשוני.
אך כפי שהוזכר למעלה, זרעי הפשתן טובים לא רק כדי להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן, אלא הם גם מהווים טיפול מוסף בחולים הנלחמים כעת עם המחלה.
זרעי פשתן לטיפול בסרטן השד
בניסוי קליני שנעשה על זרעי פשתן ופורסם בכתב העת 'מחקר על סרטן קליני', ניתן לחולים מאפין המכיל זרעי פשתן ולחלקם מאפין ללא זרעי פשתן, במשך 12 שבועות רצופים.
אצל החולים שקיבלו את המאפין עם זרעי הפשתן הייתה עלייה בשיעור האפופטוזיס (apoptosis- מוות תאי מתוכנת) וירידה בשגשוג (proliferation- פרוליפרציה- התרבות מהירה) התאים.
אפופטוזיס הוא תהליך המתאר את קצב התמותה של תאי הסרטן. האפופטוזיס הוא תהליך חשוב בקשר לתאי סרטן, מכיוון שתאי הסרטן חיים במשך זמן ארוך יותר מתאים רגילים בריאים.
פרוליפרציה הוא המושג שמשתמשים בו כדי לאפיין את גדילתו של גידול. התאים הסרטניים מתרבים במהירות וזו הסיבה לכך שגידולים סרטניים גדלים ומתפשטים במהירות רבה כל כך.
על פי כן, החוקרים הגיעו למסקנה ש-25 גרם של זרעי פשתן טחונים, שהם 2.5 כפות ביום, מגבירים את הקצב שבו תאי הסרטן מתים ומפחיתים את הזריזות שבה תאי הסרטן מתרבים.
זרעי הפשתן גם יכולים לקחת חלק בהפחתת שיעורי המוות בקרב חולות סרטן השד. במחקר שבוצע על 300 חולות סרטן השד שנעשה במשך 23 שנים, החוקרים גילו שנשים עם רמות גבוהות יותר של ליגנן בדם, חיו הרבה יותר שנים.
זו הסיבה לכך שזרעי הפשתן מהווים הגנה עצמתית מפני סרטן, בהפחתה של סרטן השד הראשוני ואף להיות דרך טבעית לחזק את הטיפול הרגיל נגד סרטן השד.
לנשים החולות בסרטן השד, חשוב מאוד להתייעץ עם האונקולוג שלהן על מנת להחליט על תוספי מזון ותזונה בריאים וטבעיים.
צריכת זרעי הפשתן
חשוב מאוד שתדעו שעליכם לטחון את זרעי הפשתן כדי לקבל מהם את כל היתרונות הבריאותיים. כי כאשר אתם אוכלים אותם לא טחונים, הם עוברים דרך מערכת העיכול ולא מתעכלים כלל.
את זרעי הפשתן ניתן לטחון במטחנת קפה או במטחנה של תבלינים.
מה הכמות המומלצת לצריכה יעילה ותורמת?
היי יעל, מומלץ לצרוך כ-25 גרם של זרעי פשתן טחונים ביום, שהם כ-2.5 כפות, כדי לסייע במניעה ובטיפול בסרטן השד. הכמות הזו הוכחה כמספקת לתרום לתהליך האפופטוזיס (מוות תאי מתוכנת) בתאים הסרטניים, וכן להפחתה בשגשוג התאים המהיר.
יש לטחון את זרעי הפשתן לפני הצריכה, מאחר וזרעים לא טחונים לא מתעכלים היטב ועוברים את מערכת העיכול מבלי לשחרר את רכיביהם הפעילים.