אתם בטח מכירים את המשפט "האדם טוב באותה המידה שכליו טובים".
המשפט הזה מעולם לא היה נכון יותר, כמו עכשיו בהקשר לכלי הבישול שלנו. בשנים האחרונות בעיקר, התעוררה המודעות של חלקנו לצורך לעשות שיקולים עליונים, על המאכלים שאנחנו מכניסים אל גופנו; ועם זאת נותנים תשומת לב כל כך קטנה לכלי המטבח שאנו מבשלים אותם.
לא משנה כמה מאכלים אורגניים תקנו ,או בכמה מתכוני בריאות תשתמשו. אפילו המאכלים הטובים ביותר עלולים לעבור שינוי בשוגג ולהפוך לרעל, על ידי הסירים והמחבתות שאתם משתמשים בהם.
סירים ומחבתות קיימים בצורות וגדלים שונים, אך בשונה מבני האדם לא כל הסירים והמחבתות שווים אחד לשני.
הבנת התרכובת של כלי בישול שונים והאופן שבו המאפיינים שלהם משפיעים על הבישול, הוא שיעור חשוב מאוד שבאחריותו של כל בשלן ללמוד. שימוש בכלים לא נאותים, לא רק שעלול לפגוע בבריאות שלכם, אלה גם בטעם של המזון.
בואו נעיף מבט על כלי הבישול שאתם צריכים להימנע מהם!
כלים עם ציפוי קרמי
סירים, מחבטות וכלים חד פעמיים המצופים קרמיקה, יכולים להוסיף נגיעה של יופי אסתטי למטבח שלכם, אולם בנוסף מוסיפים מינון רעיל לאוכל שלכם.
הם מיוצרים ממספר רב של מתכות המצופות בפולימר סינתטי, שהוא רך יותר ממתכת. הציפוי הזה יחזיק בערך שנה והקורוזיה (חלודה) שלו מואצת על ידי החימום החוזר.
טמפרטורות גבוהות וטיפול שלא כראוי, מאיימים ליסדוק או לבקע את החומר הקרמי. כשזה קורה, הזיגוג, שעמוס בעופרת על מנת לספק עמידות להלם ואחידות לצבעים, מתחיל להסתנן אל האוכל שלכם.
ריכוז העופרת משתנה לפי היצרן, אבל אפילו כמות קטנה של עופרת רעילה למערכת הגוף שלכם.
כלי הבישול הבלתי נדבקים- טפלון
סירים ומחבתות הלא נדבקים מהסוג טפלון, הופכים את עבודת הניקיון שלכם להרבה יותר מהירה, אבל כמו שהצב והארנב לימדו אותנו פעם, מהיר וטוב הם לא תמיד אותו הדבר.
כלי בישול מטפלון מיוצרים עם ציפוי סינתטי של פלואורואתילן, פולימר פלסטיק שמתחיל להוציא רעלים כשמחמים אותו מעל 230 מעלות.
חומרי טפלון כמו כלי הבישול טפלון, מקושרים לסרטן ולבעיות פוריות. שאיפת האדים הרעילים מהציפוי יכולים לגרום לקדחת קטר פולימר, אשר גורמת לצמרמורות, חום, לחיצות בחזה ולשיעול קל.
אל תחליפו את הבריאות שלכם בנוחות, כל דקה שאתם חוסכים בניקיון, יכולה להפוך ליותר מדקה שיורדת מתוחלת החיים שלכם.
מחבתות נחושת
מחבתות נחושת אהובים על אנשים רבים, בעיקר בשל מאפייני המוליכות שמאפשרים חימום מהיר. אבל שוב פעם, יש מחיר שצריך לשלם על כך.
נחושת ללא ציפוי מחלחלת במהירות אל תוך האוכל שלכם, בזמן שציפויי המגן בדרך כלל מכילים ניקל, שהוא רעיל במיוחד ובעל אלרגניים גבוהים.
חשיפה לכמויות גבוהות של נחושת באמצעות האוכל, מדכאה את רמת האבץ הפנימית של הגוף ומחלישה את המערכת החיסונית, משבשת את תפקוד הכליות ובלוטת התריס.
כלי בישול מאלומיניום ונייר כסף
נייר כסף הוא מצרך בסיסי בכל מטבח, אבל זה ידוע כבר שנים שהוא עושה נזק. כלי בישול מאלומיניום, בדרך כלל מצופים כדי למנוע חלחול, אבל הציפוי מוציא שבבים ומתקלקל, בדיוק כמו החומרים הקרמיים.
המחיר שהבריאות שלכם סופגת, עלול להיות גבוה מידי למרות מחירו הזול.
כשהאלומיניום מסתנן אל תוך האוכל, הוא מצטבר במוח, בריאות, בעצמות וברקמות של הגוף שלכם ויגרום לסיבוכים בסיבי העצב, שמובילים לתפקוד לקוי של השרירים;
מה שמאפשר את ההיווצרות של הפוטנציאל לאובדן זיכרון – ישנו דיון רפואי האם הצטברות האלומיניום הינה הגורם העיקרי לאלצהיימר.
הנקודה היא, שעדיף לכם לחסוך כסף בדברים אחרים ולהימנע מהאלומיניום לגמרי, כמו ממגפה.
כלי הבישול הלא רעילים
יציקת ברזל אמייל
מחבתות וסירים העשויים מברזל יצוק ומצופים באמייל, מציעים את אותה היעילות של החומר הבלתי נדבק, בדיוק כמו הטפלון ובלי האדים הרעילים.
הם יחסית קלים לשטיפה ודורשים תחזוקה מועטה. כשאחד מהדברים הטובים בהם, זה שהם מגיעים בשלל צבעים וצורות!
ברזל יצוק (לא מצופה)
ברזל יצוק דורש יותר קרצוף ותחזוק מאשר יציקת הברזל המצופה באמייל, אך הוא פחות יקר ומתחמם בצורה יותר מאוזנת. גם אפשר לשים אותו בתנור או בגריל.
הוא גם עלול להדליף כמויות קטנות של ברזל אל האוכל כשמשבלים רכיבים חומצתיים. אך למרות זאת, הברזל שדולף יהיה למעשה חיוני עבור אלו שיש להם מחסור בברזל וזקוקים לתוספת ברזל.
תהיו ערניים בכל מקרה, כי גם יותר מדי ברזל מסוכן לבריאות שלכם.
פלדת אל – חלד
פלדת אל – חלד נראית נהדר, היא איננה דביקה, היא קלה יותר מברזל יצוק, היא חסינה משריטות ומפיזור שבבים ומחזיקה זמן רב יותר מחומרי ציפוי – אפשר לא לאהוב?
זכוכית
בדיוק כמו ברזל יצוק ופלדת אל – חלד, זכוכית היא חומר עמיד שלא מתדרדר או משחרר רעלים אל תוך המזון שלכם. כמו כן, עדיף לכם להשתמש בכלי זכוכית למטרות אחסון במקום בכלי פלסטיק.
בסופו של דבר כל כלי בישול משחרר כימיקלים או רעלים במידה מסוימת, זה דבר בלתי נמנע בהתחשב להרכב הלא טבעי והסינתטי שלהם. אך המטרה היא בכל מקרה, להוריד עד כמה שאפשר את איום הרעלים הנכנסים לאוכל שלכם.
בכדי למנוע מאותם סירים ומחבתות להסתנן ולהישבר בקלות, תחליפו אותם בחומרים עמידים מאוד, שמחזיקים מעמד ונשארים במצב תקין לזמן רב יותר.
כל כלי הבישול, צריכים לעבור תחלופה לאחר תקופת זמן מסוימת, על מנת להיות בטוחים שאתם מבשלים רק בחומרים הנמצאים במצב אופטימלי.