כולנו רוצים לישון שינה טובה ומספקת, אולם במחקר שבוצע לאחרונה באוניברסיטת דיוק, בקרוליינה הצפונית ארה"ב, התגלה שמחסור בשינה יכול להיות מסוכן יותר לנשים מאשר לגברים, מה שהוביל לתיאוריה שנשים זקוקות ליותר שינה מגברים.
החוקרים במחקר זה הגיעו למסקנה שבשל מחסור בשינה, יש לנשים יותר השפעות נפשיות וגופניות. כפי הנראה לממצאי המחקר יהיו השלכות על המלצות הבריאות לנשים, בעיקר לנשים הנמצאות בסיכון גבוה יותר למחלות לב ולמספר מחלות נפשיות.
המחקר שהונהג על ידי המומחה לשינה והפסיכולוג הקליני מייקל בריוס, מדד את ההשפעות של מנוחה לא מספקת על נשים וגברים.
"מצאנו כי עבור נשים, שינה גרועה קשורה בחוזקה עם רמות גבוהות של מצוקה פסיכולוגית ועם תחושות גדולות יותר של עוינות, דיכאון וכעס.
בניגוד לכך, רגשות אלה לא היו קשורים לאותה מידה של הפרעות בשינה בקרב גברים". אמר אחד מהחוקרים שהשתתפו במחקר בהצהרה לעיתונות.
"זו הראיה האמפירית הראשונה, התומכת במה שהבחנו בו בנוגע לתפקיד המגדר וההשפעות שלו על השינה והבריאות".
בקרב נשים עם רמות גבוהות של מחסור בשינה, נצפו גם רמות גבוהות של חלבון מגיב סי (c-reactive protein- חלבון שמיוצר בכבד ונוכח בפלזמה) ואינטרלוקין 6 (interleukin-6- אחד מהחלבונים השייכים לקבוצה של ציטוקינים).
חלבון מגיב C ואינטרלוקין 6 הם המדדים של דלקות פנימיות הקשורות לסיכון גבוה להתפתחות של מחלות לב.
אז מי זקוק ליותר שעות שינה, אישה או גבר?
ישנם גורמים ביולוגיים רבים הנכללים בקביעת מספר שעות השינה שכל אדם זקוק להן. אך מומחים רבים מאמינים שההזדקקות לכמות שעות השינה, מסתכמת בכמות האנרגיה הנפשית / השכלית שאתם משתמשים בה בכל יום.
אמונתם של המומחים היא שנשים, מוציאות יותר אנרגיה נפשית ולכן הן זקוקות ליותר שעות שינה.
"אחד מתפקידיה החשובים ביותר של השינה, הוא שהיא מאפשרת למוח להחלים ולתקן את עצמו", אומר ג'ים הורן, מנהל המרכז לחקר השינה ומנהל אוניברסיטת לאובורו שבאנגלייה, בריאיון עם אוסטרליה.
"במהלך שינה עמוקה, קליפת המוח שהיא החלק במוח שאחראי על המחשבה, הזיכרון, השפה וכן האלה, מתנתק מהחושים ונכנס למצב של החלמה.
ככל שאתם משתמשים יותר במוח שלכם במהלך היום, כך יותר ממנו זקוק להחלים וכתוצאה מכך, אתם זקוקים ליותר שעות שינה. נשים נוטות לבצע ריבוי משימות, הן עושות הרבה בבת אחת והן גמישות, לכן הן משתמשות ביותר מוח בפועל, מאשר גברים".
כך תיישמו "היגיינת שינה"
ממוצע השינה בעולם בקרב בוגרים צריך לנוע בין 7 עד 9 שעות שינה בלילה, אך רבים אינם מגיעים למכסה זו בפועל.
על פי הקרן הלאומית לשינה האמריקאית, אם אתם נאבקים כדי לישון מספיק שעות בלילה, אז חשוב מאוד שתתרגלו ל- "היגיינת שינה" טובה, מספר הרגלים שיעזרו לכם לישון שינה איכותית וטובה יותר.
חלק מהרגלים אלה כוללים
- הימנעו מתנומות במהלך היום, של מעל ל-30 דקות.
- הימנעו מקפאין כ-4 שעות לפני השינה ומשוקולדים וממתקים.
- תתעמלו 15-20 דקות בכל יום.
- תיחשפו בכמות מספקת לאור היום הטבעי.
- תיצרו היקש המשייך את המיטה שלכם עם שינה ולא עם צפייה בטלוויזיה או קריאת ספרים.