כבר זמן רב ישנה מחלוקת הסובבת סביב היתרונות ו/או הסיכונים הפוטנציאליים של צום. כשמצד אחד אנשים התומכים בצום מצביעים על כך שלצום יש יתרונות רבים לבריאות הגוף.
יתרונות אלה כוללים ירידה במשקל, איזון הרגישות לאינסולין, הורדת רמות הטריגליצרידים בגוף והאטת תסמיני ההזדקנות. ישנן מספר "תכניות צום" הנעות מצום לסירוגין שהממוצע שלו נע בין 14-18 שעות.
עד תכניות ארוכות טווח של התנזרות ממזון מוצק למשך 2-3 ימים. נאמר שכל אחת מהן נושאת בחובה את היתרונות והאתגרים שלה, המציעות אפשרויות המתאימות לכל אדם.
תזונאים ואנשי רפואה מקצועיים רבים מתנצחים ואומרים שצום הוא לא יותר מאשר מגמה חסרת בסיס, הכרוכה בסיכונים בריאותיים שאנשים צריכים לקחת בחשבון.
הם מצביעים על המחסור בחומרים מזינים הנוצר במהלך הצום, מכיוון שהצום לא מגביל רק את צריכת המזונות הלא בריאים, אלא הוא גם מגביל את צריכת המזונות שגופנו זקוק להם כולל פירות, ירקות, סיבים תזונתיים, חלבון רזה ושומנים בריאים.
יתרה מכך, הם התווכחו על כך שצום מוביל לעתים קרובות לאכילת יתר בסיומו, שתוצאתה היא עלייה במשקל, בניגוד לירידה במשקל הרצויה.
מחקר חדש שהתבצע באוניברסיטת דרום קליפורניה
מציג תגלית מרתקת וכך מחזיר את הוויכוח על הצום לקדמת הבמה. צוות החוקרים אסף קבוצת משתתפים וביקש מהם בשלבים הראשונים, לצום במשך יומיים עד ארבעה ימים רצופים, על בסיס קבוע, במשך תקופה של 6 חודשים.
במהלך הזמן הזה, הם היו עדים למספר שינויים מדהימים. המשתתפים חוו ירידה ניכרת בייצור של האנזים PKA, שזה אנזים שקשור לעלייה בסיכון להתפתחות תאי סרטן וגידולים. אף יותר מכך, התגלה שמערכת החיסון של המשתתפים במחקר כמו עברה שיפוץ כללי.
פרופסור ואלטר לונגו Ph.D
החוקר הראשי של המחקר הביע את הפתעתו ממצאי המחקר והצהיר "מה שהתחלנו לשים לב אליו גם בעבודה שלנו עם בני אדם וגם בעבודה שלנו עם בעלי חיים, זה שספירת תאי הדם הלבנים יורדת במהלך צום ממושך.
"לאחר מכן כאשר אתם שבים לאכול, תאי הדם שוב חוזרים. זה גרם לנו לחשוב, טוב, מהיכן זה מגיע?".
כפי הנראה הממצאים מספקים הבטחה ניכרת
לאנשים הרגישים למחלות, או שנמצאים כרגע בטיפולי כימותרפיה ולאוכלוסייה המתבגרת ברחבי העולם. המחקר הראה שפעולת הצום מפעילה מתג המתהפך בגוף והמאותת לו "לחדש תאים על בסיס תאי הגזע של המערכת ה- המטופויטית".
המערכת ה- המטופויטית– מערכת בגוף הקשורה ליצירת תאי דם חדשים.
תהליך זה כופה על הגוף להשתמש במחסני הגלוקוז (סוכר), השומן והקטונים ובנוסף לכך, להתחיל לפרק מספר גדול של תאי דם לבנים.
אבדן תאי הדם הלבנים מאותת לגוף, בתורו, לחדש את מלאי תאי הדם הלבנים במערכת החיסון. פרופסור לונגו מסביר "כאשר אתם מורעבים, המערכת מנסה לשמר אנרגיה ואחד מהדברים שהיא יכולה לעשות כדי לשמר אנרגיה,
"זה למחזר הרבה תאים של מערכת החיסון שהגוף אינו זקוק להם, בעיקר את התאים שניזוקו". זה אומר שעל פי ממצאי המחקר תהליך הצום הנמשך 72 שעות (3 ימים), שמיד לאחריו מתחילים לאכול מזונות בריאים, תזונה בריאה ממוקדת יכולה בפועל,
לחדש את מערכת החיסון של אנשים שנאבקים עם מערכת חיסון חלשה. למרות שהיתרונות האפשריים צריכים סקירה נוספת, אנשי מקצוע רפואיים מזהירים שישנו צורך במחקר נוסף, לפני שהצום יהווה אפשרות רפואית מובהקת.
טניה דורף, שותפה לכתיבת המחקר בעלת תואר ברפואה MD
עוזרת פרופסור של הרפואה הקלינית במרכז המקיף נוריס לסרטן ובביה"ח באוניברסיטת דרום קליפורניה, מייעצת וממליצה "בזמן שהכימותרפיה מצילה חיים, היא גורמת לנזק סביבתי משמעותי למערכת החיסון.
"תוצאות המחקר הזה מראות שצום יכול לצמצם חלק מההשפעות המזיקות של הכימותרפיה. ישנו צורך במחקרים קליניים נוספים וכל התערבות תזונתית כזו, צריכה להתבצע רק בעזרת הדרכתו של רופא".