כאשר אתם רעבים, ישנם מספר תהליכים המתרחשים בתוך הגוף שלכם שאת חלקם אתם אולי מרגישים ואת חלקם אתם לא מכירים. כעת זה זמן מצוין לדעת ולהבין מה מתרחש בגופכם כאשר הוא זועק לאוכל.
רגע אחד אתם יוצאים לטיול שמחים עסוקים בשיחה נעימה וברגע שלאחריו, אתם הופכים למפלצת משוגעת שהבטן שלה מקרקרת בקול ומתרגזת, כאשר אחד החברים שלכם מסדר את שיערו לכיוון שלכם בטעות.
אן שאתם בדיוק נמצאים בסופר, סוף סוף הבאים בתור וחוסר ההחלטיות של האדם העומד לפניכם בקופה, גורם לכם לרצות לצרוח בקול "אולי כבר תבחרו במשהו".
בוודאי נתקלתם במצב זה לא פעם אחת במהלך החיים ואל תחשבו שאתם היחידים שנקלעו למצב זה. כפי הנראה נקלעתם לחוויה של הרגשת רעב מעורבת עם כעס.
תופעה זו של רעב משולב עם כעס שבה אנשים הופכים לכועסים ולקצרי רוח, נובעת בשל העובדה שעבר זמן הארוחה שלהם. התחושה היא שכאילו הבטן שלכם הולכת לאכול את עצמה, המוח שלכם מרגיש כאילו הוא מלא בערפל וגופכם מרגיש מרוקן.
לא מספיק שהיותכם רעבים היא סיטואציה לא נוחה במיוחד להיות בה, בשבילכם ובשביל כל אדם מסכן הנמצא לידכם במקרה באותו זמן, אלא שמצב זה גם יכול לגרום לכם להשתוקק למזון בצורה נואשת.
והשתוקקות נואשת זו, יכולה להעלות את הסיכון שלכם לאכול את המזון הראשון שאתם רואים, בין אם הוא בריא או לא. אז מה הוא הדבר הזה שגורם לנו להתנהג כך ומה קורה לגוף שלנו כאשר אנו רעבים?
1. הגוף שלכם משתגע בנוגע להיכן האוכל שלו
כאשר אתם אוכלים, אזור המוח שלכם שמעבד הנאה ותגמול מואר, מכיוון שהשומן והסוכר שבמזון שאתם אוכלים משחררים כימיקלים הידועים בשם אופיואידים הנקשרים לקולטנים במוח שלכם.
הם אותו סוג של כימיקלים מאותתים כמו הסמים. בשלב הבא, הם מעוררים את שחרורו של הדופמין, שהוא אחד מההורמונים הגורמים להרגשה טובה המווסתים דברים כמו רגשות, התנהגות, ערנות ואימפולסיביות.
זה אותו הורמון שמשתחרר כאשר אנו מתאהבים, מהמרים, עושים אהבה ומשתמשים בסמים ואלכוהול, שבסופו של דבר בעל תפקיד מרכזי בהתמכרויות.
לכן, מפני שצריכת מזון קשורה ל- להפוך אתכם למאושרים, הגוף שלכם רוצה לחזור ברציפות לאותה הרגשה מענגת.
2. הבטן שלכם צועקת על המוח שלכם לאכול
כשאתם לא אוכלים בזמן, הכל מתחיל עם גרלין. כשהקיבה ריקה היא משחררת גרלין, שזה הורמון הרעב. הגרלין הוא אנזים המיוצר על ידי תאי רפידות הקיבה, בתגובה ללוח זמני הארוחות הקבוע שלכם.
הגרלין מיוצר גם כאשר אתם רואים אוכל או מריחים אוכל והוא מתוכנן להיות זה שמסמן למוח שלכם, שהגוף זקוק ליותר אנרגיה או מזון.
כאשר הגרלין מגיע למוח, הוא נכנס למקומות ששולטים על התהליכים האוטומטיים של הגוף, על חילוף החומרים ועל מרכז התגמול המוזכר לעיל. כאשר הגרלין יוצר את כל הגירויים האלה, המוח שלכם חייב להקשיב לו.
ובדרך כלל המוח שלכם מגיב לגירויים אלה, על ידי כך שהא גורם לכם לאכול. אז כאשר אתם מתעלמים מהרגשה זו אתם למעשה מטרטרים את המוח שלכם.
3. רמות הדופמין שלכם יורדות
תפקידו של הגרלין בשליטה על מרכז התגמול של המוח שלכם חזקה מאוד וכפי שמסתבר, הוא אחד מהגורמים התורמים לתחושת הרעב שלכם.
על פי מחקר שהתפרסם בכתב העת 'נוירופרמקולוגיה', כאשר החוקרים גירו עכברים עם גרלין מערכתי, שיאמר למוח שלהם לאכול, אך לא נתנו להם אוכל לאכול, רמות הדופמין במוח שלהם ירדו.
4. רמות דופמין נמוכות משמען – רגשות יוצאים משליטה
מכיוון שדופמין הוא נוירוטרנסמיטר (מוליך עצבי) המסייע בשיפור התפקוד המוחי והנפשי ולריכוז, השינוי הקל הזה ברמות הדופמין שאתם חווים בזמן שאתם מונעים מעצמכם אוכל, יכול להשפיע על היכולת שלכם להתרכז ולהתמקד בעבודה היומית שלכם.
יתרה מכך, הנוירוטרנסמיטר הזה גם אחראי על השליטה על הרגשות, אז רמות נמוכות של דופמין, יכולות להפחית את היכולת שלכם לשלוט על הכעס שלכם.
5. אותו גן שולט גם על הרעב וגם על הכעס
סיבה נוספת לכך שאתם נהיים כעוסים, נעוצה גם בהורמון הרעב. אחרי שהגרלין מיוצר בקיבה ומגיע למוח, המוח מורה על שחרור של הורמון נוסף הנקרא נוירופפטיד Y, המגרה את התיאבון.
neuropeptide Y – נוירופפטיד Y – הוא חומצת אמינו שמספרה 36, המעורבת במגוון תהליכים פסיכולוגיים והומאוסטסים במערכת העצבים המרכזית וההיקפית.
לכימיקל המוחי הטבעי הזה יש מספר תפקידים הכוללים את הגדלת צריכת המזון, כמו גם ויסות כעס ותוקפנות ומסתבר שישנו קשר בין השניים.
על פי מחקר שהתפרסם בכתב העת 'פסיכיאטריה ביולוגית', אנשים שיש להם רמות גבוהות של נוירופפטיד Y בתוך הנוזל השדרתי שלהם, היו בעלי מדד גבוה יותר של אגרסיביות ואימפולסיביות כמו גם תוקפנות אימפולסיבית.
זו הסיבה לכך שזה הגיוני שרמות גבוהות של נוירופפטיד Y העולות בשל הרעב, גורמות לאנשים להיות מעט כעוסים.
6. אתם לא צורכים מספיק מזון למוח
בזמן ששינויים הורמונליים רבים תורמים להרגשת הרעב שלכם, כך גם תפקודי הגוף הבסיסיים תורמים לה. אחרי שאנו אוכלים, גופנו מעכל את המזון עד לחלקיקים הבסיסיים שלו, חלבון לחומצות אמינו, שומנים לחומצות שומן ופחמימות לסוכרים.
הסוכר הוא יחידת האנרגיה העיקרית של הגוף שלנו כשלאחריו חומצות השומן והליפידים. כאשר גופכם מעכל סוכר, הוא נכנס ישירות למחזור הדם כדי לעזור להזין את האיברים שלכם ואת הרקמות של הגוף.
אחרי 6 שעות בערך, הסוכר בדם שלכם הופך לנמוך מידי, מכדי לתת לגופכם אנרגיה מספקת. בזמן שאיברים אחרים בגוף יכולים להשתמש בחומרים מזינים נוספים כדי להמשיך לתפקד, המוח שלכם תלוי בצורה קריטית בסוכר.
למעשה, 25% מהאנרגיה שאתם מקבלים מהמזון שלכם משמשת את המוח בלבד. אז כאשר הסוכר שבדם שלכם יורד, יורד גם תפקוד המוח שלכם.
7. אפילו המוח שלכם מתחיל לכעוס
רמות נמוכות של סוכר בדם יכולות להיות בעלות השפעה גדולה במיוחד על רגשות ומלאכות ברמה גבוהה, הדורשים כמויות גבוהות של אנרגיה, כמו שליטה עצמית וכעס.
כאשר חסר למוח שלכם דלק, לחלק של המוח האחראי על צמצום דחפים של כעס, אין מספיק משאבים כדי להפעיל שליטה עצמית.
למשל: במחקר שפורסם בכתב העת 'המהלכים של האקדמיה הלאומית למדעים', החוקרים גילו שזוגות נשואים היו כועסים יותר ונבזיים יותר האחד כלפי השנייה, כאשר רמות הסוכר בדם שלהם היו נמוכות.
לא רק זוגות נשואים מתנהגים ככה. חוקרים מאוניברסיטת מדינת פלורידה שסקרו מחקרים על הנושא, מצאו את הקשר לכך שסוכר הוא המקור העיקרי לשליטה העצמית.
הם גילו שרמות סוכר נמוכות היו קשורות לעצבנות מוגברת בחברת אנשים אחרים, כעס מוגבר וחרדה כללית, בזמן ששחזור רמות הסוכר בעזרת נתינת חטיף מתוק למשתתפים או בעזרת הרמת רמות האינסולין שלהם, שזה ההורמון המסייע לגוף שלכם לאחסן סוכר, היו מסוגלים לשפר את השליטה העצמית שלהם בצורה מספקת.
8. רמות הורמוני הלחץ שלכם עולות
אם הגעתם למצב שבו רמות הסוכר בדם שלכם יורדות מספיק, אז המוח שלכם יתפוס מצב זה כמצב מסכן חיים. בשלב הבא, המוח שלכם מורה למספר איברים בגופכם לסנתז ולשחרר הורמונים המעלים את רמות הסוכר במחזור הדם שלכם.
השפעה זו נקראת 'הגלוקוז בתגובה נגדית רגולטורית' והיא גורמת לגוף שלכם להגביר את ייצורם של הורמונים היכולים לאותת ישירות, את ההמרה של הגליקוגן המאוחסן לגלוקוז כמו ההורמון גלוקגון.
אבל גם הורמוני הלחץ אדרנלין, הידוע בכינויו אפינפרין שהוא ההורמון הגורם לתגובת 'הילחם או ברח'; וקורטיזול, הידוע כהורמון 'השומן בבטן' בשל יכולתו לתפעל רעב ולשלוף ליפידים ממחזור הדם ולאחסן אותם בתאי השומן שלכם.
הורמוני הלחץ האלה משתחררים בכל מיני מצבים מלחיצים ולא רק בזמן שנוצר הלחץ בשל רמות נמוכות של סוכר בדם. בדיוק כפי שאתם יכולים לצעוק על מישהו אינסטינקטיבית מתוך כעס, כאשר רמת הורמוני הלחץ שלכם מוגברת במהלך מצב מסוכן.
כך גם זרימת האדרנלין שאתם מקבלים כאשר אתם נהיים רעבים, יכולה לגרום לאותה תגובה בדיוק.
9. חסרים לכם הורמונים שהם אבני הבניין
למרות העובדה שהמוח שלכם מנסה להשתמש בכל ההורמונים האלה כדי להקל על הרעב שלכם, יכול להיות שלגוף שלכם אין מספיק אבני בניין נאותות כדי לייצר את ההורמונים האלה.
חומרים מזינים מהמזון כמו טירוזין, טריפטופן וכולין, מספקים את אבני הבניין לבניית נוירוטרנסמיטרים מסוימים המווסתים את מצב הרוח. הנקודה היא, שגופכם יכול לקבל אותם אך ורק מהמזון שאתם אוכלים.
קרוב לוודאי שהשם כולין מוכר לכם, זה הוא חומר מזין הנמצא בשפע בכרוב ניצנים, פיסטוקים, שקדים ואגוזי קשיו והוא הכרחי מאוד לסינתזת ה- אצטילכולין.
אצטילכולין הוא נוירוטרנסמיטר בעל תפקיד חשוב מאוד בערנות (עוררות), תשומת הלב, המוטיבציה והשרירים שלכם. רמות גבוהות של טירוזין מאפשרות לנוירונים לייצר דופמין.
על הדופמין הסברנו לפני כן והטריפטופן הוא המקדים של הסרוטונין, שהוא נוירוטרנסמיטר מרגיע, שרמות נמוכות שלו קשורות להתנהגות אגרסיבית (תוקפנית).
10. אתם לא אוכלים היטב באופן כללי
הגוף שלנו, בדומה למכוניות, זקוק לדלק המתאים לו כדי לשרוד, להתקיים ולתפקד ביעילות. באנלוגיה הזו, בוודאי ניחשתם נכון שהדלק הוא המזון ובפרט, יחידת האנרגיה גלוקוז.
כאשר אתם מכניסים לגופכם את הסוגים הלא נכונים של דלק, כמו מזונות מעובדים וביניהם סוכרים ופחמימות מעובדים, אתם לא נותנים לגופכם את החומרים המזינים הראויים שלהם הוא זקוק כדי לתפקד היטב.
אם אתם מסתמכים על מזונות היוצרים דלקות בגוף כמו מזון מהיר ומעובד, גופכם דליל בנוגדי חמצון וב- פיטונוטריאנטים מפירות וירקות, העוזרים לגופכם להיפטר מ- מטבוליטים רעילים.
ברגע שהעיכול שלנו מופסק, הגוף שלנו עובר לפרק זמן של ניקוי, שבו הרקמות של גופנו משחררות חומרים רעילים למחזור הדם לשם סילוק מהגוף.
בלי נוגדי חמצון המסייעים לגופכם להוציא החוצה את הרדיקלים החופשיים, התאים שלכם נאלצים לאחסן את התוצרים הרעילים האלה המצטברים בגופכם.
במחקר שהתפרסם בכתב העת 'תזונה' התגלה שאנשים שהתזונה שלהם הייתה דלת חומרים מזינים, נטו יותר לחוש רעבים אחרי ארוחה והם גם היו יותר עצבניים כשהיו רעבים, בניגוד לאנשים שהתזונה שלהם הייתה עשירה בחומרים מזינים.
החוקרים הסיקו שגופנו הופך למכור למטבוליטים הרעילים הללו, לכן כאשר אנשים חשים חולשה, כאבי ראש, עייפים או קהים נפשית אחרי ארוחה, גופם עלול להתבלבל ולחשוב שזה רעב. אך מה שהם באמת חשים, זה תסמיני גמילה.
זה מה שאתם יכולים בנידון
כפי שראיתם, ישנם נתיבים ומנגנונים שונים הפועלים, היכולים לתרום לכעס שלכם כאשר אתם רעבים.
הדבר היחיד שעליכם להתרכז בו הוא, שכאשר אתם עורגים לדלק מהיר וקל כמו משקה מתוק או חטיף, דעו לכם ששתיית פרישייק או אכילת חופן של אגוזים, פשוטה וקלה באותה מידה.
מזונות מעובדים מהירים, אולי יספקו אתכם באותו רגע, אך הם גם יגרמו באופן בלתי נמנע, לקפיצות ברמות הסוכר בדם שלכם שגם צונחות במהירות.
צניחות אלה של הסוכר בדם יותירו אתכם אפילו יותר רעבים ממה שהייתם לפני כן.
לכן תוודאו שיש לכם בהישג יד מזונות איכותיים המורכבים משומנים בריאים, חלבונים וסיבים תזונתיים טבעיים.