החל מהרעש בבטן (קרקור) ועד הפקיעה של המפרק, גוף האדם מפיק סימפוניה מסקרנת של צלילים. רובם טבעיים ורגילים לחלוטין גם אם מעט מביכים.
אולם ישנם מקרים שבהם צלילים אלה, יכולים להוות פעמוני אזעקה. "זה ההקשר שעוזר לכם להבין אם הצליל המסוים צריך להדאיג אתכם", מסביר הרופא הפנימי קורט האפר, דוקטור לרפואה, פרופסור מרצה לרפואה קלינית, בביה"ס לרפואה בסטנפורד ארה"ב.
במאמר זה, פרופסור האפר ומומחים נוספים חושפים מתי גרגור, גיהוק, קוויפינג או צפצוף הם מקור לדאגה ומתי הם טבעיים ומהווים רק מקור לגיחוך נבוך.
1. שריקות מהאף שלכם
שריקות מהאף הן סימן לכך שזרימת האוויר חסומה והן יכולות לנבוע מעודף כיח המרפד את מעברי האף שלכם. תעזרו לכיח העודף לצאת החוצה בעזרת קינוח אף, חומרים טבעיים מרככים או בעזרת תרופות טבעיות המטפלות באלרגיות.
מתי אתם צריכים להתחיל לדאוג
אם סבלתם מטראומה באף, שריקות מהאף יכולות להצביע על כך שנוצר קרע בתוך הסחוס שבין הנחיריים וניתן לתקן אותו בעזרת מנתח של אף אוזן גרון או מנתח פלסטי.
2. התעטשות
התעטשות יכולה להיגרם על ידי כל דבר החל מווירוס ועד אור בהיר, היכולים לגרות את רפלקס התגובה הפועל מהמוח עד הסרעפת.
יש אנשים שהאפצ'ים שלהם רמים יותר, מכיוון שנפח הריאות שלהם, גודל קנה הנשימה ו/או כוח שרירי הבטן שלהם חזק יותר משל אנשים אחרים.
מתי אתם צריכים להתחיל לדאוג
התקפות כרוניות של התעטשויות, עשויות להיות סיבה מספקת ללכת לעשות בדיקת אלרגיות.
3. שריקות באוזניים שלכם
השריקות באוזניים שאתם שומעים כאשר אתם מניחים את הראש על הכרית, יכולות לנבוע כתוצאה מתנועת הדם דרך העורק הראשי ווריד הצוואר, אשר נמצאים מאחורי האוזניים שלכם.
הרעש הופך למורגש כאשר רעשים חיצוניים נחסמים, אומר אניל ללוואני, דוקטור לרפואה, סגן יו"ר למחקר במחלקת אף אוזן גרון בקולג' של אוניברסיטת קולומביה, של רופאים ומנתחים.
אם אתם שומעים את השריקות האלה 24/7 זה סימן שאולי הן נגרמות כתוצאה מזיהום או אלרגיות. גודש בצינור השמע שלכם, המחבר בין האף והגרון לבין האוזן התיכונה מעמעם קולות חיצוניים,
אמור להתנקות בעצמו או בעזרת אנטיביוטיקה, או בעזרת טיפול טבעי המשחרר גודש.
מתי אתם צריכים להתחיל לדאוג
שריקות ללא חסימות בשמיעה, יכולות להיות סימן לכך שכלי דם חסום או נמצא במצב חריג, במצב זה התקשרו לרופא ותקבעו פגישה.
4. אתם שומעים צלצולים באוזניים
צלצולים באוזן אחת או בשתי האוזניים ידועים בשם טינטון או טיניטוס. זיהומים, הזדקנות ורעשים חזקים יכולים לפגוע בתאי השיער באוזן הפנימית, המתרגמים את גלי הקול לאותות חשמליים.
התוצאה היא: "השבלול (חלק מהאוזן הפנימית) שלכם שולח אותות למוח גם כאשר אף גל קול לא נכנס פנימה", מסביר ד"ר ללוואני.
מתי אתם צריכים להתחיל לדאוג
אם צליל רפאים (פנטום) נמשך יותר מיומיים או שהוא מלווה בכאב או ב- ורטיגו (vertigo- סחרחורות), תפנו לרופא לביצוע בדיקות כדי לשלול זיהומים או בעיות נוירולוגיות (הקשורות למערכת העצבים).
5. גיהוקים
גיהוק הוא הצליל של האוויר החומק מהבטן שלכם ואין זו הפתעה שהגיהוק נוצר כתוצאה מבליעת אוויר, מציינת ד"ר קלאודיה גרוס, גסטרואנטרולוגית (ענף העוסק במחקר המחלות של מערכת העיכול) ב- 'רופאים לטובת בריאות' (prohealth) בדרום מערב קונטיקט ארה"ב.
תפחיתו את כמות הגיהוקים על ידי כך שלא תדברו כאשר פיכם מלא באוכל, תאכלו לאט ותוותרו על משקאות מוגזים.
מתי אתם צריכים להתחיל לדאוג
גיהוקים המלווים בתחושת כאב צורב בחזה או בכאב גרון, יכולים להיות תסמינים למחלת הריפלוקס- ההחזר הוושתי (gastroesophageal reflux disease), אשר ברפואה המערבית מטפלים בה בעזרת תרופות.
6. שיהוקים
השיהוקים מתרחשים כאשר עוויתות הסרעפת שלכם, גורמות לשאיפה להיעצר לפתע בעיצורים הסדקיים
(מיתרי הקול שלכם glottis – vocal cords), שהם חלק מהגרון.
הסרעפת נמצאת בשליטה חלקית על ידי הוואגוס (vagus- העצב התועה) והעצבים הפרניים (phrenic nerves- עצב הסרעפת), אשר יכולים להיות מגורים ע"י התרגשות, עצבנות, תרופות מסוימות או התנפחות הקיבה אחרי ארוחה גדולה.
אתם יכולים לעצור אותם אם תעצרו את הנשימה, הגורמת לעלייה ברמות הפחמן הדו חמצני בריאות היכולות להרגיע את הסרעפת.
מתי אתם צריכים להתחיל לדאוג
אם השיהוקים נמשכים יותר מ-48 שעות ברצף, תפנו לייעוץ רפואי כדי לשלול גירוי עצבי או בעיה במערכת העצבים המרכזית.
7. קרקורי בטן
קרקור או גרגור הנראה כמו מגיע מתוך הבטן שלכם, הוא למעשה קולם של האוויר והנוזלים הנעים בעזרת השרירים בתוך דרכי מערכת העיכול.
אם אתם שומעים את הרעש כשהקיבה שלכם ריקה, המשמעות יכולה להיות שהבטן שלכם גורפת את שאריות הפסולת או שזה רמז לכך שהגיע הזמן לארוחה.
"כאשר אתם רעבים, המוח שולח אותות למעיים שלכם היכולים לגרום לאותה פעילות", אומרת ד"ר גרוס.
מתי אתם צריכים להתחיל לדאוג
אם אתם שומעים רעשים רמים המלווים בכאב, התכווצויות או בבחילה ואין להם שום קשר לתסמונת המעי הרגיז, אז הם כנראה תסמין של חסימת מעיים חלקית העלולה לצרוך ניתוח.
8. נפיחות (הפלצות)
נפיחות הן לעתים קרובות מחוון מלודי לכך שפלורת המעיים (חיידקי המעיים הטובים) שלכם מעכלת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים כמו ירקות ממשפחת המצליבים, ירקות ושעועית.
תוצרי הלוואי כוללים את הגזים מתאן, חנקן ומימן היוצאים מהגוף שלכם דרך פי הטבעת (חלחולת) שלכם. תאפשרו לגוף שלכם להסתגל לתזונה עתירת סיבים תזונתיים, במידה ורק התחלתם בה.
הסתגלות זו שווה את התהליך האיטי שהגוף זקוק לו, מכיוון שסיבים תזונתיים מקושרים לכולסטרול נמוך, בריאות מעיים טובה יותר, משקל גוף נמוך יותר ומערכת חיסון בריאה וחזקה.
מתי אתם צריכים להתחיל לדאוג
הפחה (גזים בבטן) המלווה בהתכווצויות ובשלשול, המופיעים לאחר צריכת חלב ומוצריו, יכולה להצביע על כך שאתם רגישים ללקטוז.
הופעת תסמינים אלה לאחר שתיית משקה מוגז או מיץ פירות, יכולה להצביע על כך שיש לכם הפרעת מעיים הנקראת תת ספיגה של פרוקטוז (fructose malabsorption).
על מנת לבצע בדיקה עצמית, תוציאו מהתזונה שלכם את המזונות הנ"ל מהתזונה שלכם למשך שבוע שבועיים. מכיוון שהפחה היא נושא שיש לדאוג לגביו לעתים רחוקות בלבד.
9. יוצא צליל הפחה מהאיבר הנשי (הוגינה)
לפעמים קורה שהוגינה שלכן משמיעה צליל הנקרא קוויפינג (queefing – רוח וגינלית), שזה הצליל של כיס אוויר הנדחף החוצה מהוגינה שלכן, מסבירה ד"ר לאה מילהייזר, מנהלת התכנית לרפואה מינית נשית במחלקת בריאות הציבור בסטנפורד ארה"ב.
אוויר יכול להילכד שם כאשר פתיחת הוגינה נסגרת במהלך פעילות גופנית או עשיית אהבה, למשל. ביצוע תרגילי הקיגל הטובים והוותיקים לחיזוק רצפת האגן, יוכל לעזור למנוע מראש מאוויר להיכנס לתוך הוגינה, אומרת ד"ר מילהייזר.
מתי אתם צריכים להתחיל לדאוג
אם אתן חשות בריח לא נעים או שאתן מוצאות צואה בוגינה שלכן, תקבעו פגישה עם רופא הנשים שלכן בבהילות. מכיוון ששניהם סממנים ל- נצור חלחולת וגינה (rectovaginal fistula). שזהו קרע הנוצר בין פי הטבעת לוגינה, הדורש ניתוח על מנת לתפור אותו.
10. המפרקים שלכם משמיעים צליל פקיעה
כאשר המפרקים שלכם משמיעים צלילי פקיעה וביקוע, זה בדרך כלל לא עניין רציני. המפרקים שלכם משומנים בעזרת נוזל וכאשר אתם משתופפים או עומדים, הלחץ הנוצר במפרק הבריא משתנה והנוזל עשוי ליצור בועות שמתפוצצות.
מתי אתם צריכים להתחיל לדאוג
"אם הפקיעה קשורה לכאב, נעילה או חוסר יציבות, תפגשו עם הרופא שלכם", דוחק ד"ר מארק אר. האטצ'ינסון, פרופסור לאורתופדיה ורפואת ספורט באוניברסיטת אילינוי שבשיקגו ארה"ב.
"זה עלול להיות קרע בגיד או ברצועה, שבר או פציעה בסחוס". אם אתם שומעים חריקה המלווה בהרגשת שחיקה, זה עלול להיות סממן לאוסטאוארתריטיס (osteoarthritis- דלקת מפרקים ניוונית).
כאשר הסחוס מתחיל להתדרדר. צריכת מזונות אנטי דלקתיים (או תרופות) ופיזיותרפיה יכולים לגרום להקלה ואף לריפוי.
11. חרחורי נשימה
אם אתם לא מצליחים להסדיר את הנשימה שלכם, תחייגו למגן דוד אדום (או לכל שירות חירום אחר), מכיוון שאלרגיות, אסתמה ואף אי ספיקת לב, יכולים לגרום לסמפונות בריאות שלכם להיות דלקתיות או נפוחות.
אי ספיקת לב יכולה להצריך אישפוז, בזמן שאלרגיות ואסתמה יכולות להיות מטופלות בעזרת תרופות טבעיות או מהרופא.
12. נחירות או התנשמויות בלילה
שני המצבים הנ"ל קשורים לדום נשימה בשינה (sleep apnea), מצב שבו דרכי הנשימה מתמוטטות לעתים תכופות.
שני סימנים נוספים אחרים, על פי ד"ר רנו ללוואני, רופא פנימי בקולג' של אוניברסיטת קולומביה של רופאים ומנתחים: הם אם אתם נוחרים וחשים עייפים במהלך היום על בסיס יום יומי בהלך היום.
13. שעלת (צליל שריקה ייחודי)
אנשים שיש להם שעלת (פרטוסיס- pertussis או whooping cough) משמיעים את הקול המוזר הזה כאשר הם מנסים לשאוף אוויר דרך דרכי אוויר מודלקות המלווה בעוויתות שיעול.
אירועי השיעול בדרך כלל חמורים יותר בשעות הלילה. הזיהום הזה מדבק מאוד והוא נחשב כמסוכן במיוחד לילדים. כל הילדים והאנשים הבוגרים צריכים לשמור מרחק כדי לא להידבק.