כולנו יודעים שתזונה בריאה חיונית לבריאותנו הגופנית, אך לא כולנו מבינים שתזונה בריאה חיונית והכרחית מאוד גם לבריאות המוח. המוח הוא איבר מורכב וחזק מאוד הזקוק לחומרים מזינים כדי לתפקד כראוי, בדיוק כמו הלב, הריאות, העיניים השרירים וכו'.
המוח שולט על כל המחשבות, התנועות, התחושות ועל כל המערכות של הגוף שלנו, תוך כדי שהוא מחשב ומגיב במהירות רבה. המוח אוצר בתוכו אינספור נתונים. בנוסף לכך, המוח מוסת את התפקוד של כל איברי הגוף ללא הפסקה.
על מנת שהמוח יפעל ברצף ויישאר במצב טוב, הוא זקוק לאספקה יציבה וקבועה של חומרים מזינים מהתזונה שלנו, מהסוכר בדם ומהחמצן שאנו שואפים לתוכנו.
בעזרת תזונה בריאה ומאוזנת, תוכלו לוודא שמוחכם מקבל את כל החומרים המזינים, כדי לשפר את הזיכרון, לחדד את הרפלקסים, להעלות את רמות הריכוז ולשמור על תפקוד בריא ומצוין של הגוף.
מעבר לכך, תזונה בריאה ועשירה בויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו וכדומה, תעזור לכם למנוע מעצמכם מחלות נפשיות כמו אלצהיימר, דמנציה ועוד..
ישנם מזונות על רבים שתוכלו להכניס לתזונה היומית שלכם בקלות רבה, כדי לחזק את המוח וכדי לשפר את מצבכם הנפשי, את הרפלקסים ואת שאר תפקודי הגוף.
1. אגוזי מלך
אגוזי מלך מגבירים את עצמת החשיבה ומשפרים את הזיכרון. לאגוזי המלך יש את הרמות הגבוהות ביותר של חומצות השומן אומגה- 3, ביחס לשאר סוגי האגוזים.
לחומצות השומן אומגה- 3, יש השפעה המגינה על המוח, מכיוון שהן מגבירות את תפקודם של הנוירוטרנסמיטרים והתוצאה היא שיפור הזיכרון והיכולות הקוגניטיביות.
אגוזי מלך גם משפרים את הזרימה של החמצן והחומרים המזינים דרך כלי הדם של המוח ונלחמים בדלקות, שהן הגורמות להחלשות, התשה וניוון של המוח והגוף וכתוצאה מכך מתפתחות אין ספור מחלות.
אגוזי המלך גם מכילים את הויטמין B6 ומגנזיום שהם אלה המגינים על הזיכרון.
כאשר אתם מחפשים חטיף לנשנש, קחו חופן של אגוזי מלך גולמיים (לא קלויים). הם נשנוש טעים, פריך, מתוחכם ובריא שגם מחזק ושומר על המוח שלכם.
2. סלמון פראי
המוח מורכב מ-70% שומן, לכן הוא זקוק לחומצות השומן אומגה- 3 כדי לתפקד כראוי. הסלמון הפראי הוא מקור טוב לחומצות השומן הנ"ל והוא מאכל על מצוין להגברת הכוח של המוח.
הסלמון הפראי עשיר מאוד באומגה 3 (docosahexaenoic acid) מסוג DHA, שיש בכוחה למנוע אלצהיימר. בנוסף לכך, חומצות השומן אומגה- 3, עוזרות לצמצום הדלקות בגוף ובהגברת זרימת הדם למוח.
מומלץ לכם לאכול רק סלמון פראי, היות וסלמון המגודל בחוות מכיל רמות גבוהות של כספית וביפנילים עתירי כלור (PCB- שהיה בשימוש בעיקר כחומר מבודד בשנאים, נוזלי צינון וקבלים), שניהם רעילים מאוד ובעלי השפעה שלילית על המוח והגוף.
3. תה ירוק
לא מעט מחקרים שנעשו לאחרונה הראו שתה ירוק עוזר למוח לתפקד כראוי.
חוקרים מאוניברסיטת באזל בשווייץ הגיעו למסקנה שתמצית תה ירוק מחזקת את הקישוריות החשמליות של המוח, שבתורן משפרות את התפקוד הקוגניטיבי וכך עוזרות לטפל ולמנוע דמנציה.
בנוסף לכך התגלה שלאנשים ששותים תה ירוק יש זיכרון, יכולת מיקוד וריכוז טובים יותר, בהשוואה לאנשים שלא שותים תה ירוק. יתר על כן, התברר שלאנשים השותים תה ירוק כל יום, יש פחות סיכוי לפתח את מחלת הפרקינסון והדמנציה.
תשתו בכל יום 2-3 כוסות של חליטת תה ירוק עדיף אורגנית, קר או חם, כדי לחזק את המוח וכדי להגן עליו מפני מחלות אלה.
4. אוכמניות
אתם יכולים לשמור על הזיכרון שלכם חד, בכל גיל, על ידי אכילת אוכמניות.
התרכובות הקיימות באוכמניות, הידועות בשם פלבונואידים, בעלות תפקיד חשוב בשיפור הזיכרון, הלמידה ותפקודים קוגניטיביים אחרים. הפלבונואידים עוזרים להגן על המוח והגוף מפני רדיקלים חופשיים.
רדיקלים חופשיים פוגעים ברקמות המוח והגוף והם מקושרים להתדרדרות הזיכרון. יתרה מכך, פלבונואידים אלה מספקים הגנה מפני הפרעות נפשיות הקשורות לגיל כמו פרקינסון ואלצהיימר.
ההמלצה היא לאכול כל יום חצי כוס אוכמניות, אך מכיוון שבארץ הן לא נפוצות כל כך, חצי כוס 3 פעמים בשבוע, זה גם מצוין.
5. תרד
בשל העובדה שהתרד עשיר מאוד באשלגן, הוא טוב במיוחד למוח. אשלגן עוזר לתחזק את המוליכות החשמלית של המוח.
כאשר המוליכות החשמלית של המוח פועלת כראוי, המוח מפיק את האותות החשמליים במהירות הבזק וכך משתפרים החשיבה וקיבולת הזיכרון.
מצויד בשפע של נוגדי חמצון, התרד גם מגן על תאי המוח והגוף מפני נזקים. ירק עלי ירוק זה, גם עשיר מאוד בחומרים מזינים כגון חומצה פולית, מגנזיום ובויטמינים E ו- K, שבין היתר עוזרים למנוע דמנציה.
תאכלו תרד, עדיף טרי או מאודה, לפחות 3 פעמים בשבוע, על מנת לחשוב בצורה ברורה יותר ולהגיב במהירות רבה יותר.
6. ברוקולי
מדענים גילו שתרכובת המוכרת בשם כולין (ויטמין המשתייך לקבוצת ויטמיני ה- B) נמצאת בברוקולי ומטבעה היא מועילה מאוד למוח.
לכולין יש את היכולת לדרבן את גדילתם של תאי מוח חדשים ושל קשרים עצביים, החיוניים מאוד לשמירה על זיכרון חד וחזק. במחקרים התגלה גם שמחסור בכולין, יכול לגרום לפגמים בצינורות העצביים של תינוקות שזה עתה נולדו.
מלבד זאת, היות והברוקולי הנו מקור מצוין לויטמין K, הברוקולי מגביר את התפקוד הקוגניטיבי ומחזק את כוח המוח שלכם.
כוס של ברוקולי 3 פעמים בשבוע, תתן למוח שלכם את החיזוק והתגבור שהוא זקוק לו.
7. כורכום
חוקרים ממרכז המחקר לחקר האלצהיימר של אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, גילו שכורכום עוזר לשמור על חדות המוח. הכורכום עשיר מאוד בתרכובת הנקראת כורכומין, תרכובת עצמתית העוזרת לגוף להילחם בדלקות וגם למנוע אלצהיימר.
התכונות נוגדות החמצון שלה, גם מאטות את ההתקדמות של מחלת האלצהיימר. הכורכום גם מגן על המוח מפני דלקות ומפחית את רמות הכולסטרול העלולות לסתום את העורקים והורידים ולגרום להחלשות זרימת הדם אל המוח.
אתם יכולים להוסיף כורכום לכל תבשיל שאתם מכינים, הוא יוסיף לכם טעם, צבע, בריאות והגנות לגוף.
8. עגבניות
בלתי ניתן להתעלם מחיזוק הזיכרון של העגבניות. ליקופן הוא נוגד חמצון חזק מאוד הנמצא בעגבניות והוא מגן על על תאי המוח מפני נזקים של רדיקלים חופשיים המובילים לדמנציה ובעיקר לאלצהיימר.
בנוסף לכך, אנשים הצורכים ליקופן על בסיס יומי, נהנים מזיכרון חד יותר בהשוואה לאנשים שלא. יתרה מכך, עגבניות עוזרות להגן על המוח שלכם מפני שבץ מוחי.
תכינו לעצמכם סלט עגבניות, עם 2 שיני שום ובצל סגול, או שתכינו לעצמכם שקשוקה טעימה מתובלת עם כורכום ופלפל שחור, שום, בצל וכדומה או שתכינו לעצמכם מרק עגבניות עשיר.
חשוב מאוד: תרכיזי עגבניות מכל הסוגים או עגבניות משומרות, אינם מומלצים לשימוש היות והעגבניות עברו עיבוד רב והם מכילים הרבה חומרים משמרים, מלחים וסוכרים מזיקים.
9. שוקולד מריר פרווה (לא חלבי)
רשימת המאכלים המועילים ביותר למוח, לא תהיה שלמה ללא השוקולד המריר.
השוקולד המריר, עשיר מאוד בנוגדי חמצון הבריאים מאוד לכל הגוף וכמו כן גם למוח שלכם. לקפאין שמכיל השוקולד המריר יש תפקיד מרכזי מאוד בשמירה על חריפות המוח.
יתרון נוסף שיש לשוקולד המריר, הוא שהוא עשיר מאוד בפלבונואידים העוזרים לשפר את זרימת הדם למוח.
במחקר שהתבצע באוניברסיטת ווילינג ג'יסולי שבמערב וירג'יניה ארה"ב, התגלה ששוקולד מריר משפר את הריכוז, את זמן התגובה ואת היכולת להיזכר.
אז תוסיפו שתי קוביות של שוקולד מריר פרווה (ללא חלב) לתזונה היומית שלכם, כדי לחזק ולשמור על המוח שלכם בריא.
10. דלעת ערמונים
דלעת הערמונים מוכרת גם בשם דלעת חורפית וגם היא מזון מצוין למוח שלכם.
דלעת הערמונים היא מקור עשיר מאוד בחומצה פולית.
על פי מחקר מ- 2007 שהתפרסם בכתב העת 'אזמל ניתוחים', חומצה פולית עוזרת לשפר את התפקודים הקוגניטיביים המושפעים מטבעם בשל הזדקנות הגוף.
לחומצה הפולית יש תפקיד מרכזי וחשוב בהגברת התמסורת של המידע דרך תאי העצב ובחיזוק הזיכרון. החומצה הפולית יחד עם הויטמין B12 הנמצאים בדלעת הערמונים, גם דווחו כמונעי נזקים עצביים ואת התכווצות המוח.
מחסור בחומצה פולית, גורם לרוב למומים מולדים במוח הולד.
אתם יכולים לאפות, לבשל או לאדות את דלעת הערמונים, על מנת לקבל ממנה את שפע היתרונות למוח.
בנוסף למאכלי העל האלה עליכם לשתות כראוי, 8-12 כוסות מים ביום זה הממוצע הסביר ובימים חמים תוסיפו עוד 2-3 כוסות.
תזכרו שהמים מהווים 85% ממשקל המוח ומחסור ממושך במים גורם למוח להתכווץ ולהשפיע בצורה שלילית על הזיכרון והריכוז.
התרשמתי מאוד. תמיד כייף לקרוא על מצרכים טבעיים שמסייעים בשמירה יום יומית על תהליכים בגוף שלנו ללא צורך בתרופות שמזיקות …. וכך שומרים על איזונים בגוף שכל כך צריך את הטבעי והלא מעובד.
איזה כיף לשמוע שהכתבה הותירה עלייך רושם חיובי! זה תמיד מעודד לדעת שמידע על תזונה טבעית ובריאה מהווה חלק חשוב מהשגרה שלך. כמו שציינת, שמירה על הגוף באמצעות מצרכים טבעיים היא הדרך האופטימלית לשמור על איזון ובריאות לאורך זמן. תודה על המשוב החם, ומקווים שתמשיכי ליהנות מהתכנים שלנו!