דמנציה היא מונח שמשתמשים בו כדי לתאר טווח קטגוריות רחב של בעיות במוח הגורמות לאובדן זיכרון הדרגתי, לקשיים בחשיבה, לבעיות עם השפה, לקושי בפתרון בעיות ועד לשינויים באישיות.
מחלת האלצהיימר אחראית לדמנציה ב-60% -70% מהמקרים. מקרים אחרים כוללים את מחלת הפרקינסון, בעיות בבלוטת התריס, טראומות (חבלות) ראש, דיכאון, שינויים בכלי הדם, שימוש שגרתי בתרופות ומחסור בויטמינים ומינרלים.
כאשר לא מטפלים בדמנציה, היא יכולה להפוך להיות מחלה פרוגרסיבית (progressive- מחלה שמתפתחת בהדרגה) והתסמינים שלה מחמירים עם הזמן.
ישנם סוגים שונים של דמנציה ובחלקם ניתן לטפל ואפשר להפוך אותם, חזרה למצב הקודם להתפתחותם. אך רק אם נגרמו בשל דיכאון, בלוטת התריס, תרופות ומחסור בויטמינים ומינרלים וכמובן אם תופסים אותם בזמן.
אם אתם חשים בתסמין של דמנציה בעצמכם או אצל אדם שאתם מכירים, חשוב מאוד שתפנו לרופא כדי לברר מה הגורם ולטפל בו מייד. ישנם גורמים סביבתיים, גופניים וגורמים של סגנון חיים היכולים להוביל לדמנציה.
מתוך גורמי הסיכון האלה ישנם גורמי סיכון שניתן לשנותם וישנם כאלה שלא. בהמשך ניתן לכם 10 אסטרטגיות פשוטות מאוד, שבכוחן להילחם בגורמים לדמנציה.
אולי תתקשו להאמין, אך בהחלט ניתן להפחית את רמות הדמנציה ולהאט עד לעצור את התפתחותה, בעזרת צעדים פשוטים וקלים אלה.
10 האסטרטגיות לעצירת, להפיכת ולמניעת דמנציה
- תיקחו את הויטמינים מקבוצת ויטמיני ה- B הנקראים B קומפלקס (כתוסף מזון טבעי).
- תעשו פעילות גופנית סדירה, לפחות 3 פעמים בשבוע למשך 20-30 דקות בכל פעם.
- תפסיקו או תפחיתו משמעותית את צריכת האלכוהול והסיגריות.
- תהיו פעילים חברתית.
- תטפלו בלחץ הדם, בכולסטרול ובמשקל (עדיף בדרכים טבעיות).
- תפעילו יותר את מוחכם על ידי עשיית דברים חדשים ומאתגרים או ע"י קריאת ספרים, פתירת תשבצים, חידות ועוד.
- תוסיפו לתזונה שלכם את ויטמיני ה- E וה- A (מבית טבע כמובן).
- תגנו על ראשכם מפני מכות, פציעות וחבלות.
- תוסיפו ויטמין D לחייכם על ידי ישיבה בשעות הבוקר המוקדמות או בשעות אחה"צ המאוחרות, בשמש למשך 20-30 דק'. אתם גם יכולים לקחת תוסף תזונה טבעי של ויטמין D.
- תמנעו ככל האפשר מנטילת תרופות אנטיכולינרגיות (תרופות המעכבות את פעולתו של האצטילכולין ומסייעות להרגעת עיוות שרירים, הן נמצאות בשימוש בעיקר בקרב חולי פרקינסון, תסמונת המעי הרגיז ובמצבים של הפרעות נשימתיות ספציפיות).