כולנו יודעים זה מכבר, שהרגלי שתיית המים שלנו משפיעים על בריאות הכליות שלנו. עליכם לזכור שהתפקיד העיקרי של הכליות שלכם הוא לסנן את מחזור הדם ולהוציא החוצה פסולת, תאי גוף מתים ועודפי מים.
כאשר הדם מסונן כמו שצריך, הפסולת יוצאת מגופכם באמצעות השתן. על פי המומחים, כמות הנוזלים הנכנסת לגוף, משפיעה על הנוזלים היוצאים מהגוף.
+ כמות השתייה המומלצת היא 8 עד 12 כוסות מים ביום, כימים חמים ויבשים מומלץ לשתות עוד כוס או שתיים.
לכן בדיקות שתן הן הדרך הנפוצה ביותר שבה רופאים מאבחנים פציעות, נזקים ומחלות אחרות בכליות. תשתו הרבה מים בכל יום, בטוח שמעתם את המשפט הזה לא פעם אחת במהלך חייכם.
ידוע כבר הרבה שנים שהתייבשות קשורה לתפקודי כליות ירודים, עד לא מזמן חשבו שמילוי הגוף בנוזלים לאחר התייבשות ישיב את תפקודי הכליות לסידרם לחלוטין.
אך לאחרונה התברר שישנם גורמים נוספים. מחקר שהתבצע לאחרונה חשף, שהתייבשות חוזרת יכולה להוביל למחלת כליות כרונית. אולי כעת כשאתם מבינים שהתייבשות פוגעת בכליות שלכם, תקפידו לשתות יותר מים במהלך היום.
במקום לשתות משקאות מוגזים וקלים ממותקים, שמלאים בפרוקטוז וגלוקוז (מעובדים) והתוספים שמוסיפים למשקאות הדיאט המוגזים והקלים, גורמים בשלב מסוים לפגיעה ממשית בכליות, תשתו מים.
מחקר נוסף שבוצע לאחרונה אישר שחולים ששתו משקאות קלים ומוגזים מתוקים ומים ממותקים, נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות במחלת כליות כרונית.
הרגלי חיים שפוגעים בכליות שלכם
1. עישון
המומחים מזהירים שעישון סיגריות או מוצרים אחרים כמו טבק ללא עשן, מפחיתים את תפקודי הכליות.
2. תרופות ללא מרשם
חשוב מאוד שתזכרו שתרופות ללא מרשם קושרו לנזקים בכליות. תרופות כמו אספירין, אצטמינופין (acetaminophen- נמצא בטיפות נובימול, בדקסמול, פראמול, באקמול ועוד ועוד) ובאיבופרופן (ibuprofen- באדקס, נורופן ובאדוויל).
3. פעילות גופנית קיצונית (Extreme exercise)
התעמלות קיצונית עלולה לגרום לנזק חמור לכליות. לכן כדאי שתפנו לרופא שלכם בנוגע לבטיחות הרגלי הכושר שלכם.
4. שינה לא טובה
מחקר שבוצע אישר שאנשים שישנים פחות מ-6 שעות כל לילה, או יותר מ-10 שעות כולל תנומות, חווים הסננת יתר בכליות (renal hyperfiltration), שזהו סימן אזהרה מקדים למחלת כליות.
5. יותר מידי חלבון
הסננת יתר בכליות יכולה להיגרם גם בשל תזונה עמוסה בחלבונים, בעיקר מארוחות כבדות עמוסות בבשר. גורם המפתח לתזונה בריאה, הוא מתינות.
6. יותר מידי סוכר
תזונה עמוסה בסוכרים מובילה גם היא לאותן בעיות. זה אומר שעליכם למתן את אכילת הממתקים, השוקולד והקינוחים כדי לשמור על בריאות הכליות שלכם.
7. מחסור במגנזיום
למגנזיום יש תפקיד מרכזי בהרבה מפעולות הגוף ופעילות הכליות היא אחת מהם.
2 מיתוסים שהופרכו מדעית, על בריאות הכליות
ישנם שני מיתוסים על בריאות הכליות שמסתובבים והופרכו על ידי מחקרים מדעיים.
1. אלכוהול פוגע בכליות
ישנם מומחים שחושבים ששתיית אלכוהול גורמת לפגיעה בכליות. במחקר שהתבצע בשנת 2015, החוקרים גילו שההפך הוא הנכון. ככל שהמשתתפים דיווחו שהם שתו יותר, כך ירד הסיכון שלהם למחלת כליות כרונית.
זה לא אומר שאתם צריכים לשתות יותר מהרגיל או להפריז בשתייה. כי שתייה מרובה של אלכוהול פוגעת בכבד. אך זה בהחלט אומר שאין לכם ממה לחשוש כאשר אתם שותים מידי פעם כוס של משקה חריף.
2. קפה פוגע בכליות
מחקר שבוצע בשנת 2017 אישר שאין כל קשר בין שתיית קפה לסיכון להתפתחות של מחלות בכליות.