אגוז או ברבים אגוזים, הם בין המזונות הבריאים ביותר בעולם. הם בעלי מגוון רחב של יתרונות בריאותיים ובו זמנית הם מהווים חטיף מצוין וטעים, הגורם לכם לחוש שובע עד הארוחה הבאה.
חמאת אגוזים לדוגמה, היא רק אחת מהדרכים הטעימות שאתם יכולים ליהנות משלל היתרונות הבריאותיים של האגוז. בנוסף לכך, היא משתלבת מצוין בכריכים, שייקים, רטבים לסלט ומאפים.
אלא שחמאת האגוזים שאתם קונים בסופר לא רק יקרה, אלא היא גם מלאה בתוספים כגון שמן קנולה מעובד, חומרי טעם וריח מלאכותיים וחומרים משמרים.
הכנת חמאת אגוז בבית, היא החלופה הטובה ביותר שאתם יכולים לתת לעצמכם ולבני המשפחה שלכם. בנוסף לכך, אתם יכולים להיעזר באותו מתכון, על מנת להכין לעצמכם חמאת זרעים.
שלב 1 השרייה וייבוש
לשם הגעה לתוצאות הטובות ביותר, תתחילו עם ההשרייה, אתם יכולים לוותר על השלב הזה אך זה לא מומלץ. מכיוון שההשרייה גורמת לכך שהתוצר שתקבלו יהיה איכותי יותר. ההשרייה מנקה את השכבה המגינה על החלק החיצוני של האגוז.
שכבה זו מגינה על האגוז מפני מזיקים והנבטה בטרם עת. אך כאשר היא נכנסת למערכת העיכול, שכבה זו נקשרת למינרלים ומפחיתה את הזמינות הביולוגית שלהם לגוף.
יתרה מכך, השריית האגוזים משפרת את היכולת של הגוף שלכם לעכל אותם ולספוג את החומרים המזינים שלהם. ההשרייה אינה דורשת מכם יותר מידי מאמץ, פשוט תכסו את האגוזים או את הזרעים במים מסוננים ותנו להם לשבת.
הזמן הדרוש להשרייה שונה בין אגוז לאגוז:
- שקדים – 8-12 שעות
- פקנים – 4-6 שעות
- אגוז מקדמיה – 8 שעות
- אגוז ברזיל – אינם זקוקים להשרייה
- קשיו – 2 שעות
- בוטנים – 8 שעות
- אגוז לוז – 8 שעות
- פיסטוקים – אינם זקוקים להשרייה
- אגוז מלך – 4 שעות
למרות שהאגוזים זקוקים רק לשעות ספורות של השרייה, אתם יכולים להשרות אותם למשך הלילה. לאחר ההשרייה, עליכם לייבש היטב את האגוזים בעזרת מגבת מטבח נקייה ויבשה.
שלב 2 צלייה קלה של האגוז
שלב זה חשוב לא רק על מנת לשפר את המרקם והטעם של חמאת האגוזים שלכם, אלא גם מכיוון שהוא מאפשר את הייבוש הסופי שלהם. בנוסף לכך, שלב זה מושך את השמן שלהם החוצה וזה מקל על תהליך העיבוד והפיכת האגוזים לחמאה.
שימו אותם במחבת (לא טפלון) ותצלו אותם על אש בינונית למשך מספר דקות בלבד, תוך כדי ערבוב, על מנת למנוע מהם להישרף. ברגע שהם מתחילים להשחים מעט, תורידו אותם מהאש, הם צריכים להישאר בהירים יחסית.
אפשר גם לצלות אותם מעט בתנור. חממו תנור ל-150 מעלות, שימו נייר אפייה בתבנית, תפזרו עליה את האגוזים ותכניסו לתנור למשך 10-15 דקות. תערבבו את התבנית מידי 3 דקות על מנת למנוע מהם להישרף.
שלב 3 הכנת חמאת האגוז שלכם
אחד הדברים הטובים במתכון זה, הוא שאתם יכולים לשלב סוגים שונים של אגוזים וזרעים, או שאתם יכולים להוסיף לו מרכיבים נוספים כמו פירות יבשים, דבש או מקל וניל.
אתם גם יכולים בקלות להפוך את חמאת האגוזים שלכם לשוקולד אגוזים, על ידי הוספת 1 כף קקאו או 1 כף אבקת חרובים.
המרכיבים:
- 2-3 כוסות אגוז או זרעים, על פי רצונכם (מומלץ אורגני)
- 1/4 כפית מלח גס אטלנטי או הימלאיה
- 1-2 כפות שמן קוקוס לא מזוכך ולא מסונן, שהופק בכבישה קרה
- 1 כפות דבש אמיתי או מייפל טבעי (מומלץ)
- 1 צנצנת זכוכית
אופן ההכנה:
- תשימו את האגוזים במעבד המזון כשהם חמים, יחד עם המלח והדבש.
- תפעילו את מעבד המזון או הבלנדר על המהירות הגבוהה ביותר.
- תעשו הפסקות מידי פעם, כדי לוודא שהמנוע לא יישרף.
- כאשר אתם עושים הפסקה, תשתמשו במרית כדי להוריד את מה שעף לדפנות.
- אתם תראו איך השמנים של האגוזים יוצאים אט אט במהלך הערבול.
- לאחר שהמרקם של האגוזים המעורבלים הופך למשחתי, החמאה שלכם מוכנה. תיהנו!
לשם העצמת הטעם של החמאה הביתית הטעימה שלכם, אתם יכולים להוסיף שברי אגוזים שיהפכו אותה לפריכה. את שברי האגוזים אל תערבלו במעבד המזון, תערבבו אותם יחד עם חמאת האגוז שלכם.
כעת תעבירו את חמאת האגוזים שלכם לצנצנת זכוכית עם מכסה אוטם ותאחסנו את חמאת האגוזים שלכם במקרר.