זה נהדר, נכון ? ההתכנסות סביב השולחן בחגים וההתענגות על חברתם של האהובים שלנו. אולם אתם לא צריכים לחכות לחגים כדי ליהנות מארוחות משפחתיות.
על פי מחקר חדש: ארוחות משפחתיות על בסיס קבוע, מיטיבות עם בריאותם ורווחתם הנפשית של ילדיכם.
החוקרים גילו שילדים בגילאי 6 שאוכלים לעתים קרובות ארוחות עם בני משפחתם, הם בעלי כישורים חברתיים טובים יותר ובעלי כושר כללי טוב יותר עד שהם מגיעים לגיל 10, בהשוואה לילדים שאוכלים רק לעתים רחוקות עם בני משפחתם.
השותפה לכתיבת המחקר ד"ר לינדה פגאני, מאוניברסיטת מונטריאול שבקנדה והעמיתים שלה, דיווחו לאחרונה על הממצאים החדשים שגילו בכתב העת של 'רפואת ילדים התפתחותית והתנהגותית'.
זה לא המחקר הראשון שגילה שארוחות תכופות עם בני המשפחה בעלות יתרונות בריאותיים.
מחקר אחד שפורסם ב-2011 למשל, גילה שילדים שאכלו לפחות 3 ארוחות בשבוע עם בני משפחתם נטו פחות להשמנת יתר, על פני ילדים שאכלו פחות מ-3 ארוחות שבועיות עם בני משפחתם.
על פי ד"ר פגאני למחקרים אלה יש חסרונות. "בעבר" היא אמרה "החוקרים לא היו ברורים האם משפחות שאכלו יחד פשוט היו בריאות יותר מלכתחילה".
"וגם" היא מוסיפה "מדידת התדירות שבה משפחות אוכלות יחדיו וכיצד הילדים חשים באותו זמן, אינה יכולה לתפוס את המורכבות של החוויה הסביבתית".
עם לקיחת מגבלות אלה בחשבון, ד"ר פגאני ועמיתיה התוו תכנית לערוך אבחון ארכי של הדרך שבה ארוחות משפחתיות על בסיס קבוע, משפיעה על בריאות הנפש ועל בריאותם הגופנית של הילדים.
כושר כללי ומיומנויות חברתיות טובים יותר
החוקרים שכללו נתונים על 1,492 ילדים, שלקחו חלק במחקר האורכי של קוויבק על התפתחות הילד. אחרי כל הילדים שהשתתפו במחקר שנולדו בין השנים 1997 ל-1998, נעשה מעקב כחלק מהמחקר, החל מגיל 5 חודשים.
כאשר הילדים הגיעו לגיל 6 שנים, ההורים שלהם דיווחו באיזו תדירות הם אכלו ארוחות משפחתיות. כושרו הכללי ורווחתו הנפשית של כל ילד וילדה, גם כן עברו הערכה, כאשר הם הגיעו לגיל 10 שנים.
השותפה לחיבור המחקר מארי ז'וזה הארבק, גם היא מאוניברסיטת מונטריאול אומרת, "הודות לכך שהיה לנו מידע רב אודות הילדים לפני גיל 6, כמו למשל הלך הרוח שלהם ויכולותיהם הקוגניטיביות, השכלת האימהות שלהם ומאפייניהן הפסיכולוגיים ומבנה ותפקוד המשפחה הקודמים.
"היה ביכולתנו להוציא מהמשוואה את כל התנאים של הילדים או המשפחות שהיו לפני כן, שיכלו לשפוך אור אחר על התוצאות שלנו. זה באמת היה מצב אידאלי".
בהשוואה לילדים שאכלו לעתים רחוקות ארוחות עם בני משפחתם בגיל 6, הילדים שכן אכלו ארוחות משפחתיות על בסיס קבוע היו בעלי כושר כללי טוב יותר, הם צרכו פחות משקאות קלים וכישוריהם החברתיים היו טובים יותר, בגיל 10.
ד"ר פגאני משערת שהנוכחות של הורי הילדים סביב שולחן האוכל, פותחת בפניהם הזדמנות לאינטראקציה חברתית ואפשרות לדון בנושאים או בדאגות חברתיות יום יומיות.
"ההתנסות בצורות חיוביות של תקשורת, עוזרת לילדים להיות מעורבים עם אנשים שאינם משתייכים לתא המשפחתי, בעזרת כישורי תקשורת טובים יותר", מציינת הד"ר.
"מנקודת מבט של בריאות האוכלוסייה, הממצאים שלנו הם שלארוחות משפחתיות יש השפעות ארוכות טווח על רווחתם הביופסיכוסוציאלית של הילדים". אומרת ד"ר פגאני.
בחברה של ימינו, אכילה מול הטלוויזיה במקום סביב שולחן האוכל יחד עם אהובינו, הפכה לנורמה. אולם המחקר החדש ממונטריאול, רומז לנו שכנראה הגיע הזמן לשוב לארוחות המשפחתיות המסורתיות.
"בזמן שתדירות הארוחות המשפחתיות נמצאת בירידה בקרב האוכלוסייה", מסכמים כותבי המחקר, "מאפיין סביבתי זה יכול להפוך למטרה של התערבויות ביתיות ויכול להיות מובלט בקמפיינים של הסברה שמטרתם להיטיב את התפתחות הילדים".
אז אל תחכו לחג הבא או עד שיגיע ערב שישי, כדי לשבת לארוחות סביב השולחן עם בני משפחתכם. תתחילו לתכנן ולקבוע ביחד את שלושת ערבי השבוע הקבועים, שבהם תיפגשו כולכם לארוחה טעימה ומשובבת נפש יחד עם יקיריכם.