מחקר חדש מסביר מה קורה לגוף שלכם כשאתם סוגרים את הנחיריים ו/או סוגרים את הפה בזמן שאתם מתעטשים. זה לא משהו טוב, לכן חשוב שתדעו מה היא הדרך הנכונה והטובה ביותר להתעטש, בלי לפזר את החיידקים או להחזיר אותם לתוך גופכם.
למרות העובדה שאף אחד מאיתנו לא אוהב להתקרר או לחלות בשפעת, התעטשות חזקה בהחלט גורמת להרגשה טובה מידי פעם.
אך אף על פי שההתעטשות גורמת לכם לרעד מהנה, היא גם יכולה לגרום נזק משמעותי לאיברים הפנימיים שלכם, כאשר אתם עושים זאת לא נכון.
קרע בגרון ? לא תודה
קרע ספונטני בגב הצוואר הוא דבר נדיר. אך כאשר קרע זה מתרחש, הוא נגרם לרוב בשל הליך כירורגי (ניתוח) או בשל מכה קהה בצוואר.
לכן כאשר אדם צעיר ובריא, בגיל 34 שלא עבר תאונה שחתכה לו את גב הצוואר והוסע לחדר המיון באמבולנס, הופיע במרפאה עם קרע בגב הצוואר, הרופאים היו מעט מבולבלים.
האיש הסביר לרופאים שהוא ניסה לעצור עיטוש (אפצ'י) על ידי חסימת הנחיריים וסגירת הפה שלו. בזמן שעשה זאת, הוא אומר שהוא חש תחושת התפקעות מיידית בצווארו שהחל להתנפח במהירות.
ככל שעבר הזמן, היה לאדם זה קשה יותר לבלוע וקולו נעלם כמעט לגמרי. כאשר הרופאים ערכו את הבדיקות הם הבחינו בקולות בקיעה ופיצוח, שדמו לקולות חריקה שמשמיעים מפרקים שחוקים בזמן תנועה, מהצוואר ועד הצלעות שלו.
קרפיטוס (Crepitus- קולות חריקה) הוא סימן לכך שבועות אוויר נכנסו לתוך הרקמות העמוקות ולשרירים של החזה. סריקה אישרה כפי שהרופאים צפו, שלאדם זה יש בועות אוויר במקומות שבהם לא צריך להיות אוויר.
התברר שאחד מהסינוסים של אדם זה, כנראה הסינוס האגסי (piriform sinus), נוקב עקב העלייה הפתאומית בלחץ של הלוע.
לשם הידע הכללי שלכם במינוחים הרפואיים, כאשר גז נכנס לרקמות שמתחת לעור, מצב זה נקרא אמפיזמה (נפחת) תת עורית.
בינתיים, מתרחש מצב הנקרא 'חזה אוויר' (pneumomediastinum), שזה מצב שבו אוויר נמצא במדיאסטינום (mediastinum) שהוא החלק המרכזי של חלל בית החזה. האדם חסר המזל הנ"ל, סבל משני המצבים האלה.
מכיוון שהסיכון לסיבוכים היה גבוה, האדם חסר המזל הזה נלקח לבית החולים, מוזן בעזרת צינור וניתנה לו אנטיביוטיקה תוך ורידית, עד שהנפיחות וחוסר הנעימות נעלמו כליל. הוא היה 7 ימים בבית החולים, לפני שהיה במצב טוב מספיק שאפשר לו לשוב לביתו.
את ההתעטשות הבאה שלכם תעשו בדרך הנכונה
הסיפור המזעזע והמסקרן הזה, דווח באחת מהמהדורות האחרונות של 'דוחות תיקי בי.אמ.ג'יי' (BMJ Case Reports). כותרת המאמר הייתה "שבירה, פיצוח וניפוץ: כאשר התעטשות גורמת לפיצוח הצוואר".
לפני שאתם נכנסים לבהלה, חשוב לציין שמקרה עצוב זה פורסם בכתב עת מפורסם, דווקא בשל הסיבה שהוא נדיר במיוחד. לאחר שזה צוין, האם עצירת העיטוש שלכם באמת שווה את הסיכון ?
עצת מחברי המחקר ברורה מאוד בנידון:
"עצירת התעטשות באמצעות חסימת הנחיריים וסגירת הפה מסוכנת מאוד וצריך להימנע מכך"
כותבי המחקר גם הזהירו שסגירת פתחי הפנים שלכם בזמן שאתם מתעטשים, עלולה לנקב את הממברנה הטימפנית (tympanic membrane- עור התוף) שלכם או אפילו לגרום לקרע של מפרצת מוחית, שזה 'כלי דם נפוח במוח'.
אז מה עליכם לעשות ?
אתם בטח לא רוצים להפיץ את החיידקים לכל עבר מכל פתחי הפנים שלכם כאשר אתם מתעטשים, בעיקר בתקופת השפעת, כי אתם לא רוצים להדביק אף אחד, בעיקר לא את בני משפחתכם האהובים.
לכן, הדרך הטובה ביותר להתעטש היא :
אם אין לכם טישיו או ממחטה בהישג יד מיידי, תתעטשו לתוך קיפול המרפק שלכם. כך תמנעו פיזור נרחב של החיידקים הלא רצויים שלכם.
ההתעטשות לתוך קפל המרפק שלכם גם מונעת מהחיידקים להגיע אל כפות ידיכם, מה שמוריד את הסבירות שתפזרו את החיידקים שלכם כאשר אתם פותחים דלתות, לוחצים ידיים, משחקים עם החברים או נותנים כיף לעמיתיכם לעבודה.
כמובן שכאשר יש לכם ממחטה או טישיו בהישג יד, עליכם לקחת אותם ולהתעטש לתוכם. כך אתם מוודאים שהחיידקים לא יתפזרו ברחבי החדר, ידיכם נותרות נקיות מהם ואתם לא מחזירים אותם לתוך הגוף שלכם.