המחסור ביוד הוא בעיה בריאותית כלל עולמית. ארגון הבריאות העולמי מעריך שלבערך 2 ביליון אנשים ברחבי העולם, יש מחסור ביוד וכ-50 מיליון מהם סובלים ממצבים בריאותיים חמורים כתוצאה ממחסור זה.
ההתנהלות החקלאית המודרנית ומחסור המינרלים שנוצר בקרקע בשל כך, הם כפי הנראה הסיבה העיקרית לכך. הזיהומים הסביבתיים הפחיתו את תכולת המינרלים של האדמה, מה שגורם לרמות נמוכות של יודין בתוצרת החקלאית.
על פי מכוני הבריאות הלאומיים האמריקאים, הרמה הגבוהה ביותר והבטוחה של יוד היא 1,100 מיקרו גרם לבוגרים, אולם מפצירים בבוגרים לצרוך עד 150 מיקרו גרם כל יום. כאשר המינון לנשים בהיריון הוא 220 מיקרו גרם.
ליוד זקוקים הכי הרבה נשים בהיריון, העוברים שבבטן שלהן וילדים קטנים. המחסור ביוד יכול לגרום לבעיות התפתחותיות חמורות. מחקרים שבוצעו לאחרונה מצאו קשר בין מחסור ליוד לבין אוטיזם
התסמינים של המחסור ביוד באים לידי ביטוי כייצור הורמונלי לא תקין של בלוטת התריס. כאשר בלוטת התריס אינה מקבלת מספיק מיסוד חיוני זה, מתחילות להתפתח הבעיות.
התסמינים הנפוצים ביותר של מחסור ביוד
- בלוטת התריס שלכם מוגדלת (זפקת)
- הרגשה של דיכאון וחרדות
- פיגור שכלי בקרב ילדים שלאמא היה מחסור ביוד. על פי ארגון הבריאות העולמי, המחסור ביוד הוא הגורם המוביל לבעיות מוחיות בקרב ילדים.
- תת פעילות של בלוטת התריס בקרב ילדים (תפקוד לא תקין של בלוטת התריס בקרב תינוקות שעדיין לא נולדו, שמוביל לנזק מוחי).
התסמינים הפחות ידועים של מחסור ביוד כוללים:
1. תפקוד מוחי איטי
מחקרים מצאו קשר בין מחסור ביוד לבין התפקוד הקוגניטיבי, בעיקר בזמן ההיריון בקרב עוברים. מחקר שבוצע בשנת 2009 הראה שתוסף תזונה טבעי של יוד שניתן לילדים עם חסר מתון של יוד, עזר לשפר את ההיגיון התפיסתי שלהם.
2. חילוף חומרים איטי
מחסור ביוד גורם לירידה בפעילות חילוף החומרים. מחסור זה מוביל לעלייה במשקל ולעצירות.
3. סוכרת מסוג 2
מחסור מתמשך ביוד גורם לבעיות בחילוף החומרים של הסוכר בדם. אתם לא יכולים לפתח סוכרת מסוג 2, אלא אם יש לכם מחסור ביוד.
4. ציסטה, כבדות וכאב בחזה
מחקר שפורסם בכתב העת הקנדי 'ניתוח' גילה ש-70% מהמטופלים עם מחלת השד הפיברוציסטית, הראו שיפור לאחר שניתן להם תוסף תזונה טבעי של יוד. עובדה זו מראה את הקשר שבין מחסור ביוד וסרטן השד.
5. תפקוד לקוי של איברים בגוף
היוד חיוני לתפקודם התקין של איברי גופכם. המחסור ביוד גורם לחוסר יכולת של איברי הגוף לנקות עצמם מרעלים. ניקוי רעלים לא תקין, עלול לגרום לקריסת איברים.
כך תבדקו את עצמכם אם יש לכם מחסור ביוד
על מנת לדעת אם יש לכם מחסור ביוד ועד כמה הוא רציני, תמרחו טיפת יוד (תמיסת יוד) על הצד הפנימי של הזרוע שלכם, בקוטר של 2-3 סנטימטר רבוע ותעקבו אחר הזמן הנדרש ליוד להיספג דרך העור.
- אם היוד נספג דרך העור שלכם במשך 8 שעות, יש לכם מחסור רציני של יוד.
- אם היוד נספג בעור שלכם בין 8-16 שעות, יש לכם מחסור בינוני ביוד.
- אם היוד נספג בעור שלכם לאחר 24 שעות, יש לכם מספיק יוד בגוף.
על מנת לספק לגופכם את היוד החסר ולשמור על רמות בריאות של יוד בגופכם, אתם צריכים לאכול:
- תרד
- פטרוזיליה
- כוסברה
- כרוב
- ביצים
- ואצות ים.
אתם גם יכולים להתחיל ליטול תוסף מזון טבעי של יוד.
תוסף המזון הטבעי שמכיל יוד הוא טבליות אצות ים, (Kelp) וחשוב שיהיה כתוב על האריזה Non GMO – כלומר שהאצות לא עברו הנדסה גנטית.